Stiri

Camere video ascunse, montate în copaci, pentru împiedicarea depozitării ilegale a gunoaielor

3
min
1/2/2021

Amenda maximă pentru aruncarea gunoaielor în spații neamenajate special este de până la 2.000 de lei.

Într-o filmare, doi bărbați descarcă saci plini cu moloz și resturi de gresie și faianță fix pe malul unui râu. Înregistrarea a fost realizată în localitatea Bălești, județul Gorj, de o cameră cu design de camuflaj, montată într-un copac. Mai multe astfel de camere au fost montate în comună, în special în copaci. Imediat ce detectează mișcare, încep să înregistreze. Scopul amplasării lor a fost chiar acela de a-i prinde în flagrant pe cei care depozitează ilegal deșeuri.

Primăria a postat imaginile cu cei doi bărbați pe Facebook şi încearcă să-i identifice ca să-i poată amenda. Amenzile se ridică până la 2.000 de lei. În ultima lună, patru persoane au fost amendate. Din cauza sancțiunilor și a rușinii, oamenii au încetat să arunce gunoaie la întâmplare.

A început să se mai reducă din ei tot de frică. De frică din cauză că au fost surprinși și sancționați. Poate și din cauza rușinii, că se văd pe Facebook și pe mass-media”, a declarat Dragoș Turărescu, șeful Poliției Locale Bălești, pentru Observator News.

Și alți primari au instalat camere pe ulițele din sate, ca să scape de gunoaie, dar la vedere. În Drăguţeşti, o localitate din apropiere, sunt 16 astfel de camere și primăria vrea să mai cumpere încă zece anul acesta. „Am găsit o grămadă de persoane care au avut tendința de a arunca, dar am stopat. Fiind oameni din localitate, am încercat cât de cât să-i educăm, să nu trecem la următorul pas, cu amenzile”, a spus primarul Ion Popescu.

Un beneficiu secundar este că sistemul video, care poate costa și câteva zeci de mii de lei, îi sperie și pe hoții de lemne.