Stiri

Mai mult de una din zece specii ar putea să dispară până la sfârșitul secolului. UE a anunțat măsuri

6
min
20/12/2022

Cercetătorii au analizat amenințările cu care se confruntă peste 150.388 de specii și au constatat că peste 42.000 ar putea dispărea din cauza comportamentului oamenilor.

Mai mult de una din zece specii de plante și animale ar putea fi pierdute până la sfârșitul acestui secol, potrivit unui studiu care subliniază ce efecte va avea încălzirea globală dacă omenirea continuă pe traiectoria actuală.

Criza climatică va conduce la dispariția accelerată a speciilor, pe măsură ce prădătorii își pierd prada, iar paraziții își pierd gazdele, potrivit studiului publicat în Science Advances, citat de The Guardian.

Oamenii de știință au analizat amenințările cu care se confruntă peste 150.388 de specii și au constatat că peste 42.000 ar putea dispărea din cauza comportamentului oamenilor.

Cercetătorii au avertizat că 6% din plantele și animalele existente vor dispărea până în 2050 dacă omenirea continuă pe traiectoria care se preconizează, iar acest procent va crește la 13% până la sfârșitul secolului. În cel mai pesimist scenariu al crizei climatice, procentul va crește la 27% până în 2100.

Concluziile cercetării științifice vin în timp ce aproximativ 3.000 de oameni de știință s-au unit la conferința de mediu COP15 din Montreal, Canada. Aceștia au cerut guvernelor lumii să ia măsuri până în 2030 împotriva consumului excesiv al resurselor Pământului și pentru a proteja biodiversitatea și natura.

Între timp, Comisia Europeană a anunțat luni că Uniunea Europeană s-a alăturat celor peste 190 de țări care au semnat Acordul Kunming-Montreal. Documentul prevede îndeplinirea mai multor obiective de mediu până în 2030 și 2050, printre care se numără înverzirea spațiilor urbane.

Totodată, Acordul își propune să reducă riscurile de poluare „din toate sursele”, consumul excesiv la nivel global și risipa alimentară.

„Pe măsură ce negocierile noului acord s-au încheiat, este timpul ca toate țările să îl implementeze prin acțiuni interne și internaționale. Înainte de următoarea conferință COP din 2024, toate țările trebuie să pregătească strategii și planuri de acțiune naționale actualizate pentru biodiversitate, precum și strategii naționale de finanțare a biodiversității. Următoarele COP vor lua în considerare dacă impactul cumulativ al acțiunilor naționale este suficient pentru a atinge obiectivele și țintele globale pentru 2030 și 2050”, a precizat Comisia Europeană printr-un comunicat.

Sursa foto: Rawpixel