Stiri

Ministrul mediului din Republica Moldova explică autorizația pentru uzina metalurgică de la Rîbnița

3
min
13/5/2022

Uzina metalurgică de la Rîbnița este printre primii trei contribuabili la bugetul regiunii separatiste transnistrene.

Ministrul Mediului din Republica Moldova, Iuliana Cantaragiu, spune că Uzina Metalurgică de la Rîbnița a primit de la autoritățile de la Chișinău o autorizație de mediu temporară, doar pentru o lună, prin urmare, este o decizie „acceptabilă” din perspectiva protecției mediului.

Ministrul a făcut declarația într-un interviu pentru Europa Liberă.

Citiți și: GALERIE FOTO Râul Dâmbovița, poluat continuu de peste 100 de ani

Cu doar două săptămâni mai devreme, Agenția de Mediu a refuzat solicitarea depusă la Chișinău de uzina metalurgică de la Rîbnița. O asemenea procedură a fost introdusă, în premieră, în 2022.

Iuliana Cantaragiu a spus Europei Libere că refuzul s-a bazat pe o primă verificare „de informare” a uzinei, în care inspectorii de mediu de la Chișinău au stabilit anumite nereguli.

Citește și: ANALIZĂ 2022, un an aflat în umbra riscurilor climatice

Uzina metalurgică de la Rîbnița, care este printre primii trei contribuabili la bugetul regiunii separatiste transnistrene, are nevoie de autorizație de mediu pentru a putea primi fier vechi din UE.

La începutul acestui an, UE a întrebat repetat R. Moldova dacă vrea să rămână pe lista de țări spre care poate îndrepta aceste exporturi, iar autoritățile și-au atras critici dure prin răspunsul afirmativ. Guvernul a respins acuzațiile că negociază la Bruxelles favoruri pentru compania transnistreană, spunând că vrea să-și creeze pârghii în tratativele cu Tiraspolul.