Solutii

Studenţi din Cluj, calificaţi într-o finală globală, după ce au analizat defrişările din Carpaţi

4
min
6/7/2023

Munca lor ar putea ajuta autorităţile române.

O echipă de studenţi din Cluj-Napoca s-au calificat în finala globală a unei competiţii, după ce au analizat situaţia defrişărilor din Munţii Carpaţi.

Tinerii de la Universitatea Babeş-Bolyai s-au alăturat altor nouă echipe din întreaga lume în finala SAS Curiosity Cup, unde studenţii pot folosi analize de date pentru a testa situaţii reale

Cercetarea care a trimis echipa românilor în finală se referă la clasificarea imaginilor din satelit pentru a detecta defrișările din România.

Echipa se numeşte T(h)ree Sentinel şi îi are ca membri pe Marian-Lucian Coțolan, Adina Tilea și Bianca-Nicoleta Marian, coordonați de Lect. univ. dr. Darie Moldovan, de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB Cluj-Napoca.

Cercetarea echipei T(h)ree Sentinel a avut la bază două seturi de date conținând imagini obținute prin satelit: unul care cuprinde imagini din bazinul hidrografic al Amazonului și un altul care conține imagini din patru regiuni de interes ale Munților Carpați, colectate de către satelitul Sentinel-2. Imaginile au fost pre-procesate și redimensionate pentru a putea fi folosite în două sisteme de clasificare: o Rețea Neurală Convoluțională (CNN) bazată pe platforma SAS Viya, dar și un model atent calibrat ResNet50, pregătit în Python.

Sistemul studenților ar putea ajuta autoritățile în problema defrișărilor

Bianca Marian a spus că participarea la SAS Curiosity Cup i-a oferit „oportunitatea de a învăța mai multe despre machine learning, dar și de a-și îmbunătăți aptitudinile de lucru în echipă”. „Este interesant de observat cum trei persoane pot avea viziuni extrem de diferite, dar adevărate, cu privire la un subiect, în funcție de ce a văzut fiecare în cadrul datelor colectate”, a adăugat ea.

Dr. Darie Moldovan, care i-a ghidat pe cei trei studenți, a spus că „beneficiile participării la o astfel de competiție transcend simpla șansă de a câștiga un premiu. Oferă studenților șansa să se îmbarce într-o călătorie incredibilă a descoperirii, de la găsirea unui subiect fascinant de cercetare, la obținerea și analizarea datelor și apoi la pregătirea unei lucrări exemplare, care dovedește înaltele aptitudini ale studenților. Acest parcurs în sine este o experiență nemaipomenită pentru orice echipă de tineri curioși, dar și ambițioși.”

Concluzia studiului demarat de către echipa T(h)ree Sentinel arată că metoda de lucru folosită poate fi utilizată ca punct de pornire pentru sisteme viitoare de monitorizare a pădurilor, sistemele de deep learning având posibilitatea de a juca un rol crucial în rezolvarea problemei defrișărilor ilegale din România.

Această tehnologie poate suplimenta monitorizarea la sol pentru rezultate eficiente, având posibilitatea de a reduce intensitatea și frecvența defrișărilor, protejând astfel biodiversitatea regională. Autoritățile pot folosi un astfel de sistem pentru a identifica cele mai importante zone unde au loc defrișări și pentru a implementa măsuri legale, totodată având ocazia de a studia impactul diverselor politici de mediu.

„Ne bucură enorm să avem o echipă de la o universitate din România în finala competiției globale SAS Curiosity Cup. Suntem convinși că asemenea tineri vor contribui în viitor și la reducerea deficitului de profesioniști din piața muncii, acesta fiind unul dintre dezideratele SAS, atât la nivel global, cât și pe plan local”, a spus Alina Luchian, Academic & Education Territory Lead pentru România la SAS Institute.

Cei trei studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai, alături de profesorul coordonator, vor afla dacă sunt câștigătorii competiției SAS Curiosity Cup în data de 12 aprilie 2023, după ce vor fi jurizate videoclipurile trimise către SAS de către fiecare dintre echipele finaliste.

Foto: Total PR