Stiri

Dâmbovița nu trebuie doar ecologizată, ci să devină un proiect atractiv, potrivit autorităților Capitalei 

9
min
19/9/2022

Preşedintele filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România şi-a exprimat speranţa că în aproximativ un an masterplanul privind râul Dâmboviţa va fi "pe masa" bucureştenilor.

Dâmboviţa va trebui să devină o zonă de petrecere a timpului liber, o axă de activităţi economice, culturale, educative, a declarat, vineri, şeful Departamentului Urbanism şi Mobilitate Durabilă din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti, Bogdan Suditu.

Dâmboviţa, nu doar un canal

"Dâmboviţa va trebui să devină un proiect atractiv, să fie o zonă de activităţi comerciale, o zonă de petrecere a timpului liber, (...) o zonă în care siguranţa la inundaţii să fie garantată, (...) să devină o axă şi de activităţi economice, culturale, educative. (...) Cred că ne vom simţi mai bine când Dâmboviţa nu va mai fi doar un canal", a afirmat Bogdan Suditu, la conferinţa "Dâmboviţa, un râu în armonie cu oraşul".

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Potrivit acestuia, PUZ-ul referitor la Dâmboviţa nu va fi tipic, în care soluţia este deja servită. "Va fi un PUZ în care din toate informaţiile, proiectele existente, iniţiativele vor fi puse în coerenţă, în aşa fel încât să vedem scenarii de dezvoltare în coerenţă", a explicat Suditu.

La rândul său, preşedintele filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România, Emil Ivănescu, şi-a exprimat speranţa că în aproximativ un an masterplanul privind râul Dâmboviţa va fi "pe masa" bucureştenilor.

Conferinţa "Dâmboviţa, un râu în armonie cu oraşul" a fost organizată de Grupul de lucru pentru amenajarea coerentă a Dâmboviţei, care a fost iniţiat de Prefectura Municipiul Bucureşti, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 şi Ordinul Arhitecţilor din România - filiala Bucureşti.

"Dâmboviţa Delivery"

Cu prilejul Săptămânii europene a dezvoltării durabile, marcată în toate statele europene în pragul toamnei, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă şi Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 au organizat cea de a treia ediţie a evenimentului "Dâmboviţa Delivery" pentru a iniţia dezbateri şi activităţi educaţionale dedicate înţelegerii şi asumării principiilor dezvoltării durabile.

Sâmbătă şi duminică au fost organizate plimbări pe râu cu canotcile şi SUP-urile (stand up paddle), în zona din faţa spaţiului dedicat evenimentelor "Dâmboviţa Delivery", ateliere educaţionale de construcţie de machete de bărci şi de reciclare creativă, precum şi o expoziţie de machete volumetrice destinate promovării obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc 

Expoziţia este rezultatul concursului de design 3D x DDD x NEB, care a avut scopul de a facilita înţelegerea principiilor de dezvoltare durabilă de cât mai multă lume, prin intermediul unor instrumente de promovare atractive realizate în urma unui proces colaborativ.

Competiţia a fost organizată în cursul acestui an de Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în contextul alinierii obiectivelor concursului cu coordonatele programului Uniunii Europene New European Bauhaus - creativitate, sustenabilitate şi comunitate.

Expoziţia poate fi vizitată sâmbătă şi duminică, în vecinătatea Pavilionului Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Sursa foto: Wikipedia