Stiri

Microparticulele de plastic pot fi detectate în organele umane

3
min
21/8/2020

Grație unei noi tehnici, microparticulele și chiar nanoparticulele de plastic pot fi acum detectate în țesuturile și organele umane.

Microparticulele de plastic au poluat întreaga planetă, de la zăpada arctică și solul din Alpi, până în cele mai adânci locuri din ocean. Studiile au demonstrat deja că oamenii consumă plastic odată cu mâncarea și că inspiră microparticule, dar potențialul impact asupra sănătății este încă necunoscut. „Ar fi naiv să credem că plasticul este peste tot, dar nu și în noi”, a declarat pentru The Guardian Rolf Halden de la Universitatea de Stat din Arizona. Acesta, alături de alți cercetători americani, a desfășurat un studiu în cadrul căruia au fost introduse particulede plastic în 47 de eșantioane de țesut uman din plămâni, ficat, splină și rinichi, existente într-o bază de țesuturi utilizate pentru studierea bolilor neurodegenerative. Rezultatul a fost că microparticulele au putut fi detectate în toate eșantioanele. Echipa, care și-a prezentat lucrarea la o întâlnire a Societății de Chimie Americană, a transmis că tehnica lor ar putea ajuta alți cercetători să determine nivelul de contaminare din corpul uman. „Acum punem la dispoziție o platformă de cercetare care ne va ajuta – și îi va ajuta și pe alții – să vedem ce este invizibil – aceste particule care sunt prea mici pentru a fi văzute cu ochiul liber. Riscul pentru sănătate stă exact în aceste particule mici”, a mai spus Halden.

În urma analizelor au fost identificate zeci de tipuri de componente din plastic dintre care cele mai cunoscute fiind policarbonatul, tereftalatul de polietilenă și biesfenolul A. Unul dintre coautorii studiului, Charles Rolsky, a declarat că ,,Există dovezi că plasticul își croiește calea în corpurile noastre, dar foarte puține studii au analizat ce se întâmplă acolo. Și, la acest moment, nu știm dacă acest plastic este doar o pacoste sau dacă reprezintă un pericol concret la adresa sănătății umane’’. Cercetătorii au dezvoltat un instrument online prin care se standardizează măsurătorile microplasticului în țesuturile umane, prin convertirea informațiilor despre numărul de particule de plastic în unități de masă și suprafață. La ora actuală, nu există o metodă analitică ideală pentru cuantificarea particulelor de microplastic din țesuturile umane.