Solutii

Airbus A380, cel mai mare avion de pasageri din lume, a efectuat zboruri test folosind doar ulei de gătit

3
min
4/7/2022

Aeronava a fost a alimentată cu SAF  (Sustainable Aviation Fuel), combustibil realizat în principal din ulei de gătit folosit la care se mai adaugă şi grăsimi reziduale.

Cel mai mare avion de pasageri din lume, Airbus A380, a realizat un zboruri test folosind doar ulei de gătit pe post de combustibil. Compania Airbus vrea să reducă astfel emisiile de carbon şi speră ca într-un viitor apropiat să renunţe complet la kerosen, notează CNN.

Aeronava a fost a alimentată cu SAF (n.red. Sustainable Aviation Fuel), combustibil realizat în principal din ulei de gătit folosit la care se mai adaugă şi grăsimi reziduale.

A380 a folosit un singur motor Rolls Royce în acest zbor. Al doilea zbor de test a fost realizat pe o distanţă mai lungă, între Toulouse şi Nisa.

Citește și: REPORTAJ Plaja sălbatică de la Corbu, afacere imobiliară avizată de guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării 

Scopul a fost testarea reacţiilor aeronavei la decolare şi aterizare.

Airbus a testat acest tip de combustil şi pe alte modele de avioane pe care le produce, iar compania speră ca în 2030 aeronavele sale să primească certificările necesare pentru a putea zbura folosind doar SAF.

Citește și: ANALIZĂ Editarea genelor plantelor, un mod inovativ și eficient de a răspunde exigențelor cauzate de schimbările climatice

În acest moment, avioanele Airbus pot zbura folosind maximum 50% ulei de gătit, restul fiind kerosen. "Creșterea utilizării SAF pe post de combustibil rămâne o modalitate-cheie pentru ca industria să-și atingă ținta de zero emisii de carbon până în 2050", a spus Airbus într-un comunicat.

Sursa foto: Pixabay