Stiri

România și alte state își taie pădurile protejate pentru energie. UE încurajează practica

6
min
13/9/2022

Dar, de ce se taie lemn pentru energie? Răspunsul este simplu - Uniunea Europeană încurajează practica.

România își taie pădurile pentru energie. Un reportaj realizat de New York Times la noi în țară arată cum suprafețe mari de păduri protejate sunt tăiate la ras, apoi buștenii sunt urcați în camioane și duși la o fabrică de peleți din județul Harghita.

Acolo se toacă lemn bun pentru a face peleți, deși se laudă că folosesc doar rumeguș și așchii de lemn. Puși în fața dovezilor, reprezentanții firmei recunosc, dar spun că totul este legal.

Iar situația se repetă în aproape fiecare fabrică de peleți din România, mai scrie publicația americană. Problema nu este doar la noi. Lemn din păduri protejate ajunge în fabrici de peleți și în Bulgaria, Slovacia și Polonia.

UE vrea să taie subvențiile la tăierea buștenilor

Dar, de ce se taie lemn pentru energie? Răspunsul este simplu - Uniunea Europeană încurajează practica. Lemnul este considerat o sursă de energie regenerabilă și există subvenții pentru trecerea de la cărbune și gaz la lemn și peleți.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Subvențiile au dus la apariția unei piețe atât de mari încât, în prezent, lemnul este cea mai mare sursă regenerabilă, peste energia eoliană și cea solară. Parlamentul European ar urma să rezolve problema săptămâna viitoare, când va vota eliminarea subvențiilor pentru arderea buștenilor. 

Doar energia din deșeuri lemnoase ar urma să fie considerată regenerabilă. Însă, statele din centru și nord militează să nu dispară subvențiile. Spun că e nevoie de surse stabile de energie dacă nu vor mai fi gaze rusești. 

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Singura reacție de până acum a autorităților române vine de la Romsilva. Reprezentanții Regiei Naționale spun că lemnul nu a fost tăiat, ci doborât de vânt în urmă cu un an și jumătate.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Leonhard Lenz