Stiri

Garda de Mediu crește numărul amenzilor date orașelor și satelor pentru salubritate precară

7
min
4/11/2022

Amenzile s-au ridicat la 15 milioane de lei, dintre care 550.000 lei au reprezentat sancţiunile aplicate pentru depozitări necontrolate, la capăt uliţă, la vale, la deal etc.

Garda de Mediu a dat amenzi de 15 milioane lei UAT-urilor, în principal pentru colectare neseparată, lipsa contractelor de delegare pentru operatorul de salubritate, precum şi lipsa dotărilor necesare în acest sens, depozitări ilegale de deşeuri, abandonări de deşeuri, a declarat joi Marian David, director general adjunct Garda Naţională de Mediu.

Creștere de amenzi cu 70%

În aceeaşi perioadă a anului trecut, cuantumul amenzilor a fost de circa 8-9 milioane lei.

"Sunt primării care nu au nicio facilitate de colectare separată. Amenzile au fost date preponderent numai pe articolul 17 din Ordonanţa 92 care se referă strict la obligaţiile primăriilor pe PNGD (Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, n.r.), adică de a avea contracte de delegare, a asigura colectarea separată, a avea puncte de depozitare separat, a impune prin contractele de delegare indicatorii de performanţă şi a stabili tarifele cu operatorul", a menţionat Marian David, la Congresul Dunărenilor, organizat de Asociaţia MaiMultVerde.

El a precizat că din suma de 15 milioane de lei, 550.000 lei au reprezentat sancţiunile aplicate pentru depozitări necontrolate, la capăt uliţă, la vale, la deal etc.

Marian David a mai spus că, prin hotărârea de Guvern 942/2017, Garda de Mediu este obligată să efectueze anual un control referitor la atingerea obiectivelor din PNGD.
Potrivit acestuia, contractele de delegare cu operatorul de salubrizare există într-un an, după care să reziliază, fiind probleme financiare.

Curtea de Conturi cere amenzi

"Am avut un control de la Curtea de Conturi la finalul anului 2021. Concluzia Curţii de Conturi a fost că n-am fost suficient de drastici. Comisarii Gărzii au ţinut totuşi seama de bugetul primăriilor, de acolo se plătesc sancţiunile - şi am mers pe principiul prevenţiei, cu implicarea financiară în ceea ce ar trebui să facă la nivel local: eliminări de deşeuri, care presupune costuri.

Concluzia Curţii a fost că nu e bună măsura de atenţionare şi de avertizare, ci e bună aplicarea, se recomandă aplicarea sancţiunilor. Asta justifică dinamica şi valoarea mai mare a amenzilor. Problema este că dacă nu se găsesc sursele financiare ca să se asigure toate facilităţile necesare: staţii de sortare, staţii mecano-biologice, nu mai discut de operatori constanţi şi serioşi de salubritate, nu o să atingem nişte cifre dorite nici măcar la palierul de 2025", a mai spus Marian David.

El a precizat că s-a decalat obligativitatea de 50% reutilizare/reciclare până în 2025, însă acest lucru "nu trebuie să creeze o relaxare.".

Sursa foto: PxHere