Stiri

La Sibiu s-a deschis primul atelier de reciclare

3
min
15/2/2021

În atelier se pot cumpăra obiecte din materiale reciclate, dar pot prinde o nouă viață și obiectele aduse de clienți.

Denisa Gruncă s-a mutat la Sibiu în urmă cu 3 ani, deschizând o mică afacere împreună cu soțul ei. Denisa s-a gândit la un concept care, paradoxal, are legătură cu vechiul. Astfel, cei doi au deschis un atelier de reciclare, acolo unde obiectele vechi trăiesc a doua viață. Și pentru că este un loc unde nimic nu se pierde și totul se reutilizează, investiția a fost minimă, respectiv costurile de chirie și actele necesare deschiderii spațiului. Ideea nu este una nemaiîntâlnită, dar ceea ce o face o unică este faptul că în magazin nu vii doar să cumperi obiecte second-hand remodelate, ci poți să vii cu propriile obiecte pe care le poți reface chiar tu, apelând  la priceperea și îndemânarea Denisei.

Trăim într-o lume în care se consumă excesiv, se cumpără masiv și de cele mai multe ori aruncăm la gunoi obiecte pe care le-am utilizat de prea puține ori și pentru un timp scurt. Într-un astfel de atelier ca cel al Denisei, ai ocazia să vii cu un obiect de care te-ai plictisit și să înveți să-l refaci ca sa-l poți refolosi. Dintre cei trei R (Recycle, Reduce & Reuse), cel mai mare impact asupra mediului îl are reutilizarea obiectelor, în locul aruncării.

Și mai interesant este faptul că în acest minunat loc se poate transforma absolut orice obiect, chiar și leduri și șuruburi. Este un atelier cu de toate. Aici poți găsi de la genți la piese croșetate și din piele, accesorii, bijuterii, costume, pălării și multe altele.

Toate îmbunătățirile sunt create și făcute manual decătre creatoarea acestui loc inedit din România, iar ideile de transformare a obiectelor sunt de cele mai multe ori surprinzătoare. Inițiatoarea a învățat de mică, de la bunica sa, să facă totul cât mai durabil și să îmbrățișeze un mod de viață în care respectul pentru mediu este important, iar risipa este minimă. De peste 15 ani, Denisa se îmbracă de la second-hand, și nu pentru că nu și-ar permite lucruri noi. Ea încearcă să-și aducă contribuția la salvarea planetei, la reducerea deșeurilorși a poluării, care sunt produse în mare parte de către industria de confecții.

Atât vă mai putem spune: dacă sunteți din oraș sau dacă doar treceți prin zonă, înfășcați de acasă niște obiecte pe care nu le folosiți și treceți-le pragul! N-o să vă pară rău.