Stiri

Piața Obor, în Financial Times. Ce a descoperit o jurnalistă britanică

4
min
16/3/2023

O jurnalistă din Marea Britanie a rămas surprinsă după ce a vizitat cea mai mare piaţă din România, în inima Bucureştiului: Obor.

Erica Wagner a spus că Obor este acum printre pieţele ei preferate din Europa, subliniind cât de valoros este un astfel de loc, cu atât mai mult cu cât Marea Britanie a raţionalizat fructele şi legumele în ultimele săptămâni.

„Cumpăr o salată frumoasă, untoasă de la Florian cu trei lei, împreună cu câteva legături de ceapă verde cu coadă lungă şi luxuriantă; ridichi crocante, roşu aprins; pătrunjel şi mărar”, a scris jurnalista în publicaţia britanică Financial Times.

Wagner a povestit şocul lui Florian când i-a spus că, în prezent, marile supermaketuri din Marea Britanie au raţionalizat roşiile, salata verde, ardeii şi castraveţii, iar Twitter este plin cu poze cu rafturi goale unde ar fi trebuit să fie produse proaspete. Chiar şi Herson, oraşul aflat în prima linie a războiului din Ucraina, are o abundenţă de roşii şi ardei, a subliniat ea, menţionând imaginea surprinsă de Lindsey Hilsum, editor la Channel 4 News.

Jurnalista a aflat că toate produsele vândute de Florian provin din România, iar cele de pe tarabele altor vânzători vin din ţări apropiate, precum Bulgaria, Grecia şi Turcia. În Marea Britanie, Brexit a cauzat o criză de fructe şi legume întrucât întârzierile de la vamă au făcut ca piaţa britanică să nu mai fie una atractivă pentru agricultorii europeni.

„Una dintre bucuriile de a fi în București a fost descoperirea verdețurilor locale, autohtone și de sezon. Va trebui să mă iertaţi, căci sunt o fată de oraș, dar la început nu am recunoscut... urzicile, adunate în mod tradițional primăvara, din care am făcut o supă catifelată. Am încercat loboda, de asemenea, pe care nu am văzut-o niciodată în Marea Britanie”, a spus ea.

„Mă voi întoarce mâine la piață, mirosind primăvara și dorindu-mi ca în Marea Britanie să fim mai conștienți în legătură cu ce mâncăm, când și de ce”, a adăugat Wagner, sugerând beneficiile alimentelor de sezon, produse local.

Foto: Adobe Stock