Stiri

Kremlinul, pe cale să ucidă și colecția de câteva decenii de plante tropicale a Grădinii Botanice din Kiev

4
min
28/12/2022

Plantele se vor confrunta cu o criză serioasă dacă temperatura din sere scade sub 15 grade Celsius.

În sera luxuriantă a Grădinii Botanice Naţionale din Kiev, angajaţii depun eforturi pentru a salva o colecţie de plante tropicale cu o vechime de câteva decenii după ce lunile de atacuri ale Rusiei asupra reţelei electrice a Ucrainei au dus la pene de curent, ameninţând alimentarea cu energie termică a grădinii, potrivit Reuters.

„O mare pierdere naţională pentru Ucraina”

''Aceste colecţii nu pot fi înlocuite. Nu este o seră cu castraveţi şi roşii... Pierderea acestei colecţii va fi o mare pierdere naţională pentru Ucraina'', a spus Lyudmyla Buiun, responsabila pentru plante tropicale şi subtropicale.

''Plantelor nu le poţi spune... <te rog rezistă pentru că astăzi sunt -15 grade (Celsius)>. Este imposibil'', a spus ea, arătând înspre urme de degerături pe unele plante.

Plantele se vor confrunta cu o criză serioasă dacă temperatura din seră scade sub 15 grade Celsius, a adăugat ea.

Găsirea unor modalităţi pentru menţinerea unui climat tropical în Kievul afectat de frig şi de frecvente pene de energie este foarte dificilă, iar angajaţii grădinii botanice încălzesc preventiv sera cu lemne de foc, deşi fumul ar putea pune plantele în pericol.

Angajaţii produc căldură prin arderea lemnelor în cuptoare electrice. Cu toate acestea, frecventele pene de curent întrerup ciclul de încălzire şi e nevoie de ore întregi pentru repornirea cuptoarelor, a spus operatorul centralei termice, Yurii Nai.

Administraţia grădinii botanice este conectată în prezent la sistemul centralizat de încălzire al Kievului pentru a avea un sistem de back up, dar se teme că ar putea urma alte atacuri cu rachete asupra reţelei electrice.

Sursa foto: Wikimedia Commons