Stiri

Încălzirea globală a transformat o țară într-un teritoriu unic pentru producția de vin

4
min
23/12/2022

Pe măsură ce clima se încălzește și cu până la 23 de ore de soare în zilele de vară pentru a coace soiuri inovatoare, producția de vin crește în Suedia.

În cea mai mare parte a emisferei nordice, recoltarea strugurilor s-a încheiat cu luni în urmă. Dar într-o vie mică, nu departe de Stockholm, la temperaturi de -8°C și 15 cm de zăpadă, recoltarea abia a început.

Vin „de gheață” premiat

„Este perfect”, a spus Göran Amnegård când a început recolta, la mijlocul lunii decembrie. El spune că Blaxsta, crama lui, ar fi una dintre cele mai nordice podgorii din lume.

Atunci când a plantat primii struguri, în urmă cu 22 de ani, Blaxsta era una dintre singurele crame comerciale din Suedia. Acum este una dintre un număr tot mai mare de podgorii din țara nordică, despre care experții spun că este pe cale să devină o destinație de vin.

Strugurii „vidal blanc” ai lui Amnegård au parte de până la 23 de ore de lumină zilnic în mijlocul verii, înainte de a fi transformați în vinul său de gheață premiat, pe care el îl vinde restaurantelor cu stele Michelin. „Avem unul dintre cele mai unice terroir, sol, din lume”, a spus el.

Deși relativ mici la 150 de hectare, podgoriile din Suedia s-au extins cu 50% în ultimii doi ani, astfel că producția de vin crește în Suedia. În decurs de cinci ani, se așteaptă ca suprafețele ocupate de podgorii să crească de cel puțin două ori.

Pe termen lung, se prevede că acestea ar putea crește până la 10.000 de hectare și ar putea deveni o nouă industrie de miliarde de euro.

Sursa foto: Hippopx