Solutii

Casa Verde Fotovoltaice începe pe 5 mai

5
min
6/7/2023

Cum se pot înscrie românii.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că persoanele fizice se pot înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice începând cu 5 mai 2023.

„Acum pregătim înscrierea instalatorilor în program pentru data de 28 aprilie, după care deschidem sesiunea de depunere de cereri, de proiecte din partea cetăţenilor pe data de 5 mai” a spus Barna în timpul emisiunii „Tema Zilei” la TVR Info.

Sesiunile de depunere din partea cetăţenilor care doresc panouri fotovoltaice vor fi deschise în ordine, pe fiecare dintre cele opt euroregiuni de dezvoltare ale României. Astfel, va exista o sesiune din două în două zile, pentru a evita supraaglomerarea sistemului informatic.

Bugetul Casa Verde Fotovoltaice 2023

În 2023, bugetul pentru programul de panouri fotovoltaice va fi „mult mai mare” în comparaţie cu anii trecuţi, a spus Ministrul Mediului.

Mai mult, acesta a spus că „speră” să mai existe o sesiune de depunere în toamnă, dacă va exista o sumă suplimentară de bani din fonduri europene.

Acesta a sugerat că, în sesiunea din această primăvară, alocarea bugetului de 1,5 miliarde de lei nu va fi egală. Aceasta se va face în funcţie de „numărul de case individuale intabulate la ANCPI la cadastru pe fiecare euroregiune”.

„Subvenţia este de 20.000 de lei, contribuţia este de 10%. Între timp, în Parlament s-a redus TVA-ul la panourile fotovoltaice, ceea ce reduce automat costul unui set de echipamente de producţie, plus instalaţiile care trebuie să completeze practic acest panou fotovoltaic şi de racordare la sistemul naţional de transport de energie electrică. Tot pachetul o să fie mai ieftin datorită reducerii TVA-ului şi sper ca prin program să putem ajunge până la sfârşitul anului la 150.000 de cetăţeni sprijiniţi pentru a declara propria producţie de energie electrică şi de a reduce automat factura lunară”, a spus Barna.

Procesul de aplicare la Casa Verde Fotovoltaice 2023

Ministrul Mediului a anunţat că procesul de anul acesta va fi mai puţin birocratic.

Aplicanţii la Casa Verde Fotovoltaice trebuie să prezinte buletinul/cartea de identitate şi un extras de carte funciară.

„Cu aceste două documente, orice cetăţean poate să aplice în program. Trebuie să demonstreze că nu are datorie la bugetul de stat şi la bugetul local, dar sunt documente standard care în orice program de sprijin unde sunt folosiţi banii publici se cer cele două atestate fiscale”, a spus Tanczos Barna.

Ordinea se întocmeşte pe baza principiului „primul venit, primul servit”, iar apoi lista finală este comunicată către cetăţeni, adică fiecare persoană află dacă a primit sau nu a primit finanţare.

După confirmarea finanţării, beneficiarul alege instalatorul.

„Este un pas foarte important pentru că până acum instalatorii erau cei care alegeau beneficiarii. Beneficiarul primeşte confirmarea că are finanţare, după care alege oferta cea mai convenabilă. Cere ofertă de la patru, cinci, 10 instalatori, instalatorul încarcă contractul în sistemul informatic, se instalează sistemul de panouri fotovoltaice, se face racordarea la reţeaua naţională şi cu această operaţiune s-a încheiat procedura”, a spus Ministrul Mediului.

„Se încarcă în sistemul informatic dovada faptului că a devenit prosumator acel beneficiar. Banii se plătesc în momentul în care s-a făcut instalarea şi se face dovada că s-a racordat acea gospodărie cu capacitatea de producţie la reţeaua naţională şi atunci instalatorul primeşte banii”, a adăugat el.

A ajunge prosumator e „o provocare, cu siguranţă”

Întrebat fiind ce părere are despre plângerile cu privire la faptul că racordarea se face greoi, cu întârziere, Barna a recunoscut că a ajunge prosumator este „o provocare, cu siguranţă”.

Însă, acesta a sugerat că vina nu îi revine Ministerului Mediului şi „speră” la o îmbunătăţire anul acesta.

„Cei care administrează reţeaua naţională de distribuţie, într-adevăr, în anumite zone au avut probleme în instalarea contoarelor, în achiziţionarea contoarelor, dar eu cred că de data aceasta lucrurile vor derula mult mai bine pentru că ei ştiu de anul trecut”, a spus acesta.

„Aceşti administratori de reţea ştiu foarte bine că vine un program de genul acesta, ştiu anvergura programului, am anunţat încă de anul trecut că intenţionăm să sprijinim anul acesta 150.000 de prosumatori şi sper ca de data aceasta să se fi pregătit şi ei şi sper că au făcut comenzile pentru contoare. Noi facem tot posibilul să acordăm finanţarea, dar efortul trebuie făcut şi de ceilalţi actori de pe piaţă”, a concluzionat el.

Foto: Freepik