Stiri

Primul vultur născut în urma inseminării artificiale a murit în urma unei infecții

3
min
13/1/2021

Conservatorii sanctuarului condus de Fundația Philippine Eagle au făcut eforturi pentru salvarea uneia dintre cele mai amenințate păsări din lume.

Pag-asa sau în traducere, Speranța, ar fi ar fi împlinit 29 de ani săptămâna asta și este o pasăre născută în urma unui procedeu de inseminare artificială.

Specia de vultur care este pasărea națională a Filipinelor, cunoscută pentru penele alungite pe ceafă care se formează într-o creastă ridicată, a fost devastată de distrugerea pădurilor tropicale și de vânătoarea din arhipelag. Centrul din Davao a încercat decenii la rând să asigure supraviețuirea vulturilor printr-un program de reproducere și reabilitare a celor răniți în sălbăticie.

Purtătorul de cuvânt al centrului, Nelizza Marzo, a declarat că la ora actuală sunt aproximativ 800 de exemplare rămase în sălbăticie. Pag-asa a murit din cauza infecțiilor asociate cu bolile trichomoniază și aspergiloză care sunt fatale la răpitori, deși a fost tratat timp de o săptămână.

Centrul are 33 de vulturi filipinezi în grija sa, aceștia putând trăi aproape 40 de ani în captivitate. Vulturii sunt greu de împerecheat, se știe că în sălbăticie, femela care este mai mare  își atacă și chiar ucide un pretendent nedorit. În mai mult de trei decenii, centrul a reușit să reproducă 28 de vulturi. Șapte dintre ei au fost prin inseminare artificială, inclusiv Pag-asa și singurul său descendent, Mabuhay. Restul exemplarelor s-au născut prin împerechere naturală.

Răpitorul, a cărui anvergură poate atinge mai mult de doi metri, este endemic pentru Filipine. Uciderea sau rănirea speciei duce la pedeapsa cu închisoarea și o amendă mare. Creșterea cu succes a primului exemplar născut prin inseminare artificială, a însemnat o speranță pentru speciile pe cale de dispariție critică. Pag-asa a fost un simbol al speranței pentru filipinezi și a reprezentat o inspirație permanentă pentru cei care lucrează pentru salvarea Păsării Naționale din Filipine.