Solutii

Dividendele din carbon, o idee care ar putea rezolva criza climatică

4
min
8/1/2021

O taxă pe carbon ar funcționa ca o penalizare a arderii combustibililor fosili.

Oamenii de știință avertizează că suntem într-o criză climatică și că sunt necesare măsuri urgente și eficiente. O astfel de măsură ar putea fi taxele pe carbon, arată Henry D Jacoby, profesor de management la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și fost co-director al programului de știință și politici legate de schimbările climatice al Universității. Aceste taxe funcționează ca o penalizare a arderii combustibililor fosili, în urma căreia se emite dioxid de carbon în atmosferă. Astfel, industriile care nu poluează ar deveni mai competitive și ar produce un flux de venituri care poate fi utilizat pentru a calma opunerea la reducerea emisiilor.

Întreruperea dependenței economiilor noastre de energia fosilă presupune să o facem mai puțin atractivă din punct de vedere financiar. În economiile de piață, cele mai multe decizii personale și de business sunt luate în funcție de prețuri, iar dacă combustibilii fosili vor fi o sursă ieftină, și nu vor fi interzise, vor continua să domine”, este de părere profesorul.

Însă, pentru că taxele nu sunt agreate nici de politicieni, nici de cetățeni, trebuie găsit un sistem care să realizeze ceea ce se numește neutralitate a veniturilor – fiecare dolar încasat prin taxe să se întoarcă în buzunarul oamenilor, crede Jacoby.

O variantă a acestei idei ar fi trimiterea veniturilor publicului ca dividende din carbon pe cap de locuitor, într-un cec anual. De exemplu, pentru 2020, o taxă de 50$ per tonă de dioxid de carbon ar returna fiecărei gospodării din SUA dividende între 1.500 și 2.000 de dolari. Prin această taxă, mai susține profesorul, produsele prietenoase cu mediul ar deveni mai ieftine, iar cele care necesită un consum mare de carbon – mai puțin atractive, business-urile ecologice ar prospera, iar cele poluante ar fi stimulate să își facă operațiunile mai puțin dăunătoare, determinând inovarea ecologică în acest proces.

Treptat, prin milioanele de alegeri ale consumatorilor făcute în fiecare zi, economia va trece la o dinamică mai durabilă. Dividendele din carbon ar putea părea o idee nouă, neobișnuită. Cu siguranță nu există multe mecanisme fiscale direct comparabile. Dar dacă nu este momentul să încercăm noi soluții îndrăznețe - când am văzut că guvernele pot muta munții în circumstanțele potrivite - atunci când este? Și, deși pare radical, dividendele reprezintă într-adevăr o soluție destul de elegantă la o problemă majoră, care ocolește cu grijă multe dintre obiecțiile obișnuite politice față de impozitarea crescută. Ar putea fi chiar prima taxă foarte populară”, mai susține Henry D Jacoby, pentru The Guardian.

Ideea susținută de profesorul de la MIT este promovată la nivel internațional de Climate Leadership Council, un institut de politici internaționale ce a fost fondat în colaborare cu lideri din diverse sectoare pentru a promova un cadru în care dividendele din carbon sunt soluția climatică cea mai eficientă, echitabilă și fiabilă din punct devedere politic. Consiliul a fost fondat de Ted Halstead, în prezent președinte și CEO. În februarie 2017, Consiliul s-a lansat oficial odată cu publicarea „The Conservative Case for Carbon Dividends”.