Stiri

Poluarea cauzează 10% din cancerele din Uniunea Europeană. Cum ar putea fi redusă semnificativ în România

6
min
27/10/2022

Procentul anunţat ar putea să scadă considerabil dacă politicienii țărilor europene ar implementa cu seriozitate politicile existente în lupta împotriva poluării.

Poluarea sub diverse forme este vinovată de boala chinuitoare în cazul unui număr uriaș de locuitori ai Uniunii Europene, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Expunerea la poluarea atmosferică, la fumatul pasiv, la razele ultraviolete, la azbest, la anumite produse chimice şi la alţi poluanţi se află la originea a peste 10% din cazurile de cancer din Europa,” au dezvăluit reprezentanţii AEM într-un comunicat.

Procentul anunţat ar putea să scadă considerabil dacă politicienii țărilor europene ar implementa cu seriozitate politicile existente în lupta împotriva poluării, potrivit agenției de mediu.

În loc să zburăm, mai bine luăm o bicicletă

Totodată, oamenii ar trebui să evite folosirea automobilului personal și zborurile, alegând în schimb să meargă pe jos, cu bicicleta sau, la nevoie, cu mijloace de transport în comun.

Și schimbarea modului în oamenii consumă resurse poate reduce poluarea și se poate realiza mai ales prin adoptarea unei diete vegane. Consumul de carne roșie și lactate este în special cunoscut pentru efectele nocive asupra mediului și planetei.

„Toate riscurile cancerigene de mediu şi profesionale pot fi reduse,” a spus Gerardo Sanchez, un expert de la AEM, înaintea publicării raportului, primul redactat de această agenţie europeană în legătură cu asocierea dintre cancer şi mediul înconjurător.

„Cancerele provocate de mediu şi cauzate de radiaţii sau de agenţi chimici carcinogeni pot fi reduse până la un nivel aproape neglijabil,” a adăugat Sanchez într-o conferinţă de presă.

Poluarea cu particule, corelată cu leucemia

Potrivit datelor AEM, poluarea aerului este responsabilă pentru 1% din cazurile de cancer şi pentru 2% din decesele cauzate de cancer - un procent care urcă până la 9% în cazul cancerului pulmonar.

Studii recente au detectat, de asemenea, „o corelaţie între expunerea pe termen lung la particule, un poluant atmosferic major, şi leucemia la adulţi şi la copii”, a subliniat aceeaşi agenţie europeană.

Radonul, un gaz radioactiv natural care poate fi inhalat în special în încăperi slab ventilate, este considerat responsabil pentru 2% din cazurile de cancer depistate în Europa.

Potrivit AEM, razele ultraviolete - de origine în principal solară, dar şi artificială - sunt responsabile pentru aproape 4% din toate cazurile de cancer, în special pentru melanom, o formă gravă a cancerului de piele, a cărui incidenţă a crescut puternic în Europa pe parcursul ultimelor decenii.

Sursa foto: PxHere