Solutii

Ciceu, Harghita: O nouă platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd, finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP)

3
min
15/7/2021

Investiţia din comuna Ciceu, judeţul Harghita, vine în sprijinul crescătorilor de animale, care nu vor mai fi obligaţi să își construiască platforme individuale de capacitate mare pentru depozitarea și compostarea bălegarului.

Crescătorii de animale vor beneficia de o platformă comunală, construită în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN).

Noua platformă are o capacitate de 3.000 metri cubi/an. Valoarea investiţiei se ridică la suma de 2.099.798 lei, din care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a asigurat circa 94,5%, restul de aproximativ 5,5% fiind plătit din bugetul local.

Pentru o cât mai bună funcţionare a platformei, investiţia a inclus și achiziţionarea utilajelor necesare în managementul eficient al gunoiului de grajd pentru colectarea, manevrarea, compostarea și împrăștierea gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă.

Se poate asigura, astfel, gestionarea corectă a gunoiului de grajd din această zonă, responsabilitate care implică atât fermierii cât și autoritatea locală, obiectivul final fiind reducerea poluării cu nitraţi.

„Implicarea autorităților locale în asigurarea unui mediu curat pentru locuitorii comunei, în special prin evitarea poluării cu nitrați din surse agricole a apelor subterane și de suprafață, este foarte importantă. Genul acesta de poluare apare, în principal, din cauza activităților crescătorilor de animale din zona respectivă, care nu gestionează corect gunoiul de grajd, ceea ce face ca autoritatea locală să fie prima în măsură să intervină pentru a o evita. Acesta este și motivul pentru care MMAP acordă sprijin financiar UAT-urilor, în așa fel încât acestea să aibă toată infrastructura necesară să intervină eficient”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Vasile Panaite.

Modul în care urmează a fi acoperite costurile de exploatare a sistemului de colectare urmează a fi stabilit printr-o hotărâre a Consiliului Local. Practic, se urmărește implementarea unui serviciu public pentru managementul dejecţiilor provenite de la animalele din gospodării și fermele mici.

În final, compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008, s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management al gunoiului de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.