Stiri

În 2020, aproape jumătate din deșeurile colectate în orașul Otopeni au fost reciclate și valorificate

4
min
18/2/2021

Începând cu această lună, sunt distribuite și pubele speciale pentru sticlă, estimându-se salvarea a minimum 500 de tone de sticlă prin reciclare.

Așa cum am mai scris, Otopeni este unul din puținele orașe în care lucrurile funcționează bine, datorită implicării autorităților care au mobilizat cetățenii. Iar cetățenilor le place organizarea și curățenia, contrar celor gândite de alți primari.

Otopeni, oraș cu 17.000 de locuitori, poate fi un exemplu la capitolul reciclare pentru multe alte orașe. Deși nici aici nu e totul perfect, că doar trăim în România, totuși cifrele privind gestiunea deșeurilor municipale pentru anul ce-a trecut, 2020, sunt foarte bune, confirmând că rămâne un oraș „așa,da!”.
A fost un an atipic, pandemia a influențat semnificativ și domeniul deșeurilor. Au scăzut mult cantitățile generate de companii, în special HORECA, au crescut cantitățile generate de populație la domiciliu și au apărut multe deșeuri cu regim special.
Cu toate aceste obstacole și modificări, Otopeni a obținut următoarele rezultate:


- deșeuri eliminate prin depozitare – 8.755,53 tone, reprezentând 58,74%
- deșeuri reciclate și valorificate – 6.150,33 tone, reprezentând 41,26 %

În traducere liberă, din toată cantitatea de deșeuri municipale generată și colectată în Otopeni în 2020:


- 58,74% a ajuns la groapa de gunoi;
- 41,26% a fost reciclat sau valorificat

Dacă rezultatele sunt interpretate prin prisma datelor din alte orașe, putem spune că sunt orașe cu peste 350.000 de locuitori care au reușit în 2020 reciclarea a puțin peste 800 tone.
Din această perspectivă, cifrele de la Otopeni, oraș cu puțin peste 17.000 locuitori, spun multe despre locuitorii lui și despre sistemul de gestionare a deșeurilor.

Începând din această lună, Primăria Otopeni, împreună cu Urban SA și GreenPoint Management, a început distribuirea pubelelor dedicate pentru colectarea separată a deșeurilor de ambalaje din STICLĂ, estimarea fiind că vor fi salvate, prin reciclare, minimum 500 de tone de sticlă.  

Această inițiativă contribuie la gestionarea mai eficientă a deșeurilor de ambalaje. De asemenea, aplicația InfoDeșeuri ajută la informarea în timp real a cetățenilor cu privire la noile schimbări, facilitând comunicarea cu populația.

Prin programe inovatoare și comunicare transparentă și constantă, Otopeni a reușit să devină un model de bună practică în consolidarea unui sistem performant de gestionare a deșeurilor la nivel local.