Solutii

5 milioane de euro pentru scanarea 3D a teritoriilor din opt județe

3
min
19/3/2021

Scanarea va furniza o hartă pentru monitorizarea pericolelor, o mai bună pregătire și prevenire a evenimentelor legate de climă.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Informaţii geografice pentru mediu, schimbări climatice şi integrare UE – LAKI III”, alături de directorul general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Laurențiu Alexandru Blaga, se arată într-un comunicat al MMAP.

Obiectivul general al proiectului predefinit LAKI III, constă în pregătirea informațiilor geografice în vederea monitorizării mediului, a schimbărilor climatice și a punerii în aplicare a Directivei UE privind armonizarea și schimbul de informații geografice, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Valoarea totală a proiectului LAKI III este de cinci milioane de euro, din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile.

LAKI III vizează obținerea Modelului Digital al Terenului (MDT) și a Modelului Digital al Suprafeței (MDS) prin scanare cu sistemul LiDAR, pentru o suprafață de aproximativ 50.000 km2, în două zone: zona A – județele Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Dolj și zona B – județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea. Se vor achiziționa servicii de scanare a teritoriului prin tehnologie LiDAR (Light Detection and Ranging) și generare de modele digitale de teren și de suprafață cu acoperire totală de 50.000 km2.

Toate aceste date pot fi utilizate pentru estimarea altitudinii suprafeței în vederea dezvoltării infrastructurii, modelarea cartografică pentru mediu și agricultură, interpretarea fotografiilor și cartografierea tematică 3D, detectarea tipurilor de acoperire/utilizare a terenului, statistici teritoriale, precum și furnizarea unei hărți de bază pentru monitorizarea pericolelor, o mai bună pregătire, atenuare și adaptare.

„Tehnologia LiDAR permite obținerea unei imagini 3D a teritoriului scanat. Astfel, vom cunoaște altitudinea fiecărei zone, curbele de nivel, chiar și densitatea vegetației. Drept urmare, vom putea identifica, de exemplu, zonele inundabile, pentru a preveni și atenua anumite evenimente legate de climă. În plus, vom obține informații esențiale în domeniul biodiversității și vom putea acționa punctual și mult mai eficient pentru protecția ecosistemelor și a habitatelor naturale. LAKI III este un ajutor binevenit și le mulțumesc partenerilor noștri pentru implicare”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Prin acest proiect, ANCPI, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), continuă dezvoltarea bazei de date a informațiilor geografice, necesare pentru prevenirea și atenuarea dezastrelor legate de climă, prin scanarea teritoriului cu tehnologie LiDAR.

Datele obținute în cadrul acestui proiect vor permite României să realizeze o mai bună planificare de mediu, o monitorizare și raportare conforme cu cerințele Uniunii Europene. Totodată, LAKI III va îmbunătăți accesul public la datele geografice, prin Internet, în vederea sprijinirii și punerii în aplicare a politicilor de dezvoltare și de mediu. Oricine poate avea acces la aceste date, prin intermediul geoportalului ANCPI”, a precizat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI. Termenul de finalizare al proiectului este 30 aprilie 2024.

Foto: Olena Sergienko/Unsplash