Life Style

De ce miliardele de pahare de cafea din carton sunt un dezastru ecologic

5
min
15/5/2020

Cel puțin o dată pe zi, milioane de persoane în lume cumpără cafea la pachet sau de la dozator în pahare de unică folosință. Doar 1 din 400 e reciclat!

Dragostea noastră pentru cafea are un preț mai mare decât ne putem imagina. Paharele de unică folosință din carton care sunt utilizate atunci când "luăm" cafeaua la pachet se acumulează cu mare viteză și poluează mediul cu tone de dioxid de carbon și metan Conform statisticilor, în Statele Unite, într-un an, se folosesc pentru cafea peste 50 de miliarde de pahare din carton, în Australia 1 miliard iar în Marea Britanie se utilizează anual 2,5 miliarde!

Un raport al Comisiei de Audit de Mediu a Camerei Comunelor din Regatul Unit a constatat că doar 1 din 400 de astfel de pahare ajunge să fie reciclat, marea majoritate ajungând la gunoi fără a fi mai apoi reciclate. Asta înseamnă că paharele de cafea nereciclate doar în Marea Britanie, în decurs de un an, produc 152.000 de tone de dioxid de carbon în mediu, similar cu ceea ce emană 33.300 de mașini într-un an! Dacă ar fi să facem un calcul la nivel Mondial, cifrele sunt de cel puțin 30 de ori mai mari.

Datele sunt șocante și gândul zilnic că „e doar un pahar, nu e mare lucru” atunci când îl folosim, ar trebui să ne amintească de aceste cifre și să schimbăm ceva. Există soluții eco friendly la îndemâna fiecăruia, pahare refolosibile de takeaway, grija de a recicla până ne intră în reflex să o facem mereu și, cel mai important, încurajarea constantă a celor din jur să facă la fel, pentru că împreună rezultatele vor fi spectaculoase și salvatoare.

Chiar dacă cartonul nu pare atât de periculos precum plasticul pentru mediu, lucrurile nu stau chiar așa. Cele mai multe pahare de cafea din carton sunt acoperite cu o rășină de plastic pe bază de petrol, pentru a fi mai durabile și a preveni scurgerile de cafea.

Cercetătorii susțin că paharele de carton emit metan atunci când se descompun în mediu. Metanul este un gaz cu efect de seră periculos, mai letal decât dioxidul de carbon, deoarece are de 21 de ori mai mare componenta de captare a căldurii în comparație cu CO2.

Dacă rata de reciclare a acestor pahare de carton ar crește, s-ar putea salva peste 200 de milioane de copaci anual.

Specialiștii în mediu susțin că trebuie găsită urgent o soluție pentru a putea crește rata reciclării acestor pahare și/sau pentru a reduce folosirea acestora. De exemplu, în Statele Unite, California, au fost inițiate mai multe campanii, astfel că pentru un pahar de carton reciclat se primesc 25 de cenți.