Stiri

VIDEO Ursoaica Ina a rămas captivă într-o cursă imaginară, după 20 de ani în captivitate

4
min
20/1/2021

Ea se învârte în cerc, așa cum a făcut-o timp de 20 de ani, cât a fost închisă într-o cușcă de la Gradina Zoologică din Piatra Neamț.

Ina este o ursoaică traumatizată în urma captivității, așa cum astăzi sunt mulți urși care au ajuns la Sanctuarul de la Zârnești. Se învârte în cerc și acum, la fel cum a făcut-o timp de 20 de ani, cât a fost închisă într-o cușcă de la Gradina Zoologică din Piatra Neamț. Deși ursoaica Ina, dar și ceilalți urși, se bucură acum de un spațiu generos și de condiții bune de trai, cei mai mulți dintre ei au manifestări ca aceasta.

"Aceasta este imaginea traumei care uneori nu se vindecă și nu se uită niciodată", spun reprezentanții Asociației Milioane de Prieteni, care după mai mulți ani în care au făcut sesizări, cu sprijinul Gărzii Naționale de Mediu, au reușit să o ducă pe ursoaică în Sanctuarul de la Zărnești. Timp de 20 de ani, Ina a împărțit cu sora ei o cușcă prea mică, un singur bârlog și o suprafață mult prea mică de teren.

Sanctuarul Liberty de la Zărnești, unde se află acum Ina și alte animale salvate de la un trai de captivitate în condiții mizere, se află în mijlocul naturii, pe o suprafață de 69 de hectare de păduri, pâraie și piscine. Sanctuarul nu primește nici un fel de fond public, fiind acum susținut exclusiv din fonduri private și administrat de Asociația Milioane de Prieteni. Acestor eforturi li s-a alăturat WAP (Societatea Mondială pentru Protecţia Animalelor), pentru proiectul “Salvarea urșilor captivi” – cel mai mare proiect de salvare, îngrijire și bunăstare a ursului brun, din Europa.

Până astăzi, la Zărnești, au fost salvați peste 130 de urși de la o viață de coșmar, plină de abuzuri, în cuști minuscule față de nevoia de spațiu a unor astfel de animale, prizonieri între gratii ruginite și cu ciment sub tălpi, în loc iarbă.

Cheltuielile pentru menținerea rezervației depășesc 70.000 de euro lunar, așa că asociația apelează la sprijinul populației, una dintre modalități fiind adoptarea de la distanță a unui urs.