Stiri

Paradoxul combinatului de la Galați: produce oțel „verde”, dar consumă mult mai multă energie pentru asta

4
min
24/2/2023

Cuptorul cu arc electric are nevoie de multă energie.

Cel mai mare producător de oţel integrat din România, Liberty Galaţi, va avea nevoie de o cantitate de energie de cinci ori mai mare în 2030, atunci când va ajunge la neutralitate climatică, decât în prezent, a declarat joi un oficial din conducerea companiei, transmite Reuters.

Cuptor cu arc electric

În prezent, combinatul de la Galaţi produce oţel "verde", adică oţel produs fără utilizarea de combustibili fosili, utilizând un cuptor cu arc electric care este alimentat cu energie regenerabilă, însă acest proces este unul cu un consum mai mare de energie.

Combinatul va utiliza o parte din fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru a finanţa tranziţia, a declarat joi preşedintele Liberty Steel Europe, Ajay Aggarwal, adăugând că o politică de preţuri stabile la energie din partea autorităţilor române este o condiţie crucială.

"Vom avea nevoie de patru-cinci ori de mai multă energie decât folosim astăzi", a spus Ajay Aggarwal.

Guvernul de la Bucureşti a plafonat preţul energiei electrice pentru consumatorii industriali la finele anului trecut, măsura făcând parte dintr-un pachet mai larg de sprijin care include şi o reglementare parţială a pieţei, până în luna martie 2025, pentru a asigura securitatea aprovizionării.

Energie din surse regenerabile

Ajay Aggarwal a mai spus că Liberty Steel va produce 250 de Megawaţi de energie din surse regenerabile la combinatul de la Galaţi şi are de gând să se implice şi în alte proiecte de energie verde care sunt în prezent în faza de dezvoltare în estul României.

Liberty Steel Group face parte din Alianţa GFG, un grup global de companii şi investiţii deţinut de Sanjeev Gupta şi familia sa. Alianţa este structurată pe trei piloni industriali: Liberty Steel Group, Alvance Aluminium Group şi Simec Energy Group.

Mai poți citi: Spania vrea să obţină şase miliarde de euro din taxele impuse companiilor energetice şi băncilor

GFG Alliance are 35.000 de angajaţi în 30 de ţări şi venituri de peste 20 miliarde de dolari.

Liberty Galaţi este cel mai mare producător de oţel integrat din România, cu o capacitate de producţie de aproximativ trei milioane de tone de oţel pe an, şi un portofoliu de clienţi din domeniul construcţiilor, naval, petrolier şi al producţiei de energie regenerabilă.

Foto: Facebook/Liberty Galați