Smart City

Imprimanta 3D revoluționară din SUA care poate construi cartiere întregi ecologice

2
min
26/4/2024

Este cea mai mare imprimantă 3D din lume și are o viteză de producție impresionantă

Universitatea din Maine a prezentat cea mai mare imprimantă 3D din lume în SUA, afirmând că aceasta va putea construi cartiere întregi reciclabile și locuințe la prețuri accesibile pentru a combate lipsa de adăpost.

Imprimanta, numită Factory Of The Future 1.0, a fost creată în campusul Universității din Maine și combină inteligența artificială cu operațiunile robotice și calculul de înaltă performanță. Ea poate produce obiecte de până la 96 de picioare lungime și 32 de picioare lățime, oferind „noi oportunități pentru o producție ecologică și rentabilă”, conform universității.

Universitatea din Maine a dezvăluit cea mai mare imprimantă 3D din lume, capabilă să construiască cartiere întregi de locuințe la prețuri accesibile, contribuind astfel la combaterea lipsei de adăpost și la reducerea amprentei de carbon a sectorului construcțiilor, scrie Sky News.

Oficialii guvernamentali au declarat că imprimanta a depășit așteptările și reprezintă un „far al inovației”, în timp ce senatorul american pentru Maine, Susan Collins, a numit prezentarea imprimantei „o zi grozavă pentru universitatea noastră, statul nostru și națiunea noastră”.

Imprimanta, numită Factory Of The Future 1.0, combină inteligența artificială, operațiunile robotice și calculul de înaltă performanță. Ea poate produce obiecte de până la 96 de picioare lungime, 32 de picioare lățime și 18 picioare înălțime. Universitatea a declarat că imprimanta este de patru ori mai mare decât imprimanta 3D polimerică care deținea recordul mondial Guinness din 2019.

Habib Dagher, directorul centrului de structuri avansate și compozit al universității, a subliniat că imprimanta poate folosi materiale pe bază de bio pentru a construi case cu amprentă de carbon mai mică și poate recicla structurile construite, dacă acestea nu sunt potrivite. El a explicat: „Practic, puteți deconstrui, șlefui și reimprima structurile imprimate 3D, refăcându-le”.

Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, sectorul clădirilor și construcțiilor reprezintă aproximativ 37% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, datorate producției și utilizării materialelor precum cimentul, oțelul și aluminiul.

Dagher a menționat, de asemenea, necesitatea de a construi încă 80.000 de case în Maine în următorii șase ani pentru a satisface cererea de locuințe la prețuri accesibile și pentru a aborda lipsa de muncitori calificați în construcții.

Cea mai mare imprimantă 3D din lume, prezentată de Universitatea din Maine, are o viteză de producție impresionantă, de 500 lbs (227 kilograme) de material pe oră, permițând astfel construirea de noi locuințe într-un ritm accelerat.

Universitatea a afirmat că imprimanta oferă „noi oportunități de producție ecologică și rentabilă” pentru o varietate de industrii. Printre acestea se numără securitatea națională, locuințele la prețuri accesibile, construcția de poduri, tehnologiile oceanice și eoliene, precum și fabricarea de nave maritime.

Noua mașină deschide posibilitatea de a aborda problemele de mediu și de a dezvolta industrii cheie într-o manieră mai durabilă și eficientă.

Foto: skynews