Stiri

Un locuitor al planetei din zece suferă de foame. Una din principalele cauze, criza climatică

5
min
14/10/2022

Comparativ cu 2021, numărul persoanelor afectate de foamete la nivel mondial a crescut de la 811 la 828 de milioane

Aproape 830 de milioane de persoane suferă de foamete la nivel mondial, potrivit unui nou raport publicat de ONG-u german Welthungerhilfe, relatează joi dpa.

Potrivit Indicelui Global al Foametei pe 2022, conflictele, criza climatică şi pandemia de coronavirus, împreună cu problemele structurale, au subminat progresele în lupta împotriva foametei.

Invadarea Ucrainei a acutizat problema

Războiul din Ucraina a exacerbat şi mai mult situaţia, a afirmat Welthungerhilfe, deşi nu a influenţat datele folosite pentru realizarea celui mai recent raport, fiind strânse anul trecut.

Comparativ cu 2021, numărul persoanelor afectate de foamete la nivel mondial a crescut de la 811 la 828 de milioane. Dintre acestea, 193 de milioane de persoane suferă de foamete severă, a mai spus Welthungerhilfe.

"Războiul din Ucraina a continuat să conducă la o creştere a preţurilor la alimente, energie electrică şi la îngrăşăminte şi va continua să exacerbeze semnificativ foametea în 2023 şi după. Aceste crize constituie cauzele structurale ale foametei, precum sărăcia, inegalitatea, slaba guvernare şi infrastructura, şi productivitate agricolă scăzută", afirmă ONG-ul pe site-ul său.

Welthungerhilfe a realizat un clasament cu 121 de ţări pe baza a patru indicatori: subnutriţie, mortalitate infantilă, child wasting (afectarea dezvoltării copilului în funcţie de greutate) şi child stunting (afectarea dezvoltării copilului în funcţie de înălţime).

Pe ultimul loc s-a clasat Yemen, unde 41,4% din populaţie este subnutrită.

În 35 de ţări, situaţia referitoare la foamete a fost clasificată drept gravă şi în nouă ca fiind foarte gravă. Cele mai mari rate ale foamei au fost înregistrate în Asia de Sud şi Africa Sub-sahariană.

Sursa foto: PxHere