Stiri

Criza climatică ar putea înjumătăţi producţia unei băuturi consumate zilnic de români

3
min
16/3/2023

Suprafaţa de teren pentru cultivarea ei s-ar putea înjumătăţi până în 2050, iar prețurile ar putea creşte.

În ultimele patru decenii, condiţiile climatice care reduc producţia de cafea au devenit tot mai frecvente, iar acum cercetătorii avertizează că încălzirea globală ar putea conduce la „şocuri sistemice continue” asupra producţiei de cafea la nivel global.

Oamenii de ştiinţă au analizat impactul factorilor climatici precum temperatura şi precipitaţiile asupra primelor 12 ţări producătoare de cafea între 1980 şi 2020. Aceste state asigură aproximativ 90% din producţia globală de cafea, potrivit The Guardian.

Citeşte şi: Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică

Studiul publicat în jurnalul ştiinţific PLOS Climate a constatat că frecvenţa „pericolelor climatice” cauzate de temperaturile ridicate extreme a crescut în fiecare regiune în perioada analizată, iar cinci dintre cei mai periculoşi şase ani au fost înregistraţi între 2010 şi 2020.

Trecerea de la condiţii răcoroase şi umede la condiţii calde şi uscate „este un rezultat al schimbărilor climatice”, potrivit autorului principal al studiului, Dr. Doug Richardson.

„Din cauză că previziunile privind schimbările climatice arată că este probabilă o creștere continuă a temperaturilor la tropice, credem că ne putem aştepta la şocuri sistemice continue pentru producția de cafea”, au spus cercetătorii.

Citeşte şi: Temperaturi record la începutul lunii martie, înregistrate în China. Care sunt riscurile secetei

„Ca și în cazul altor culturi, un risc sistemic pentru comerțul global cu cafea este reprezentat de eșecurile sincronizate ale recoltei”, au adăugat ei.

Cercetările anterioare au arătat că suprafaţa de teren potrivită pentru cultivarea cafelei la nivel global s-ar putea înjumătăți până în 2050, din cauza schimbărilor climatice.

„Dacă se produce un șoc în ceea ce privește oferta de cafea într-un anumit an, dacă nu există suficientă cafea stocată din anii precedenți, atunci ne putem aștepta ca prețul să crească”, a spus Richardson.

Foto: jcomp/Freepik