Stiri

Temperaturi record la începutul lunii martie, înregistrate în China. Care sunt riscurile secetei

3
min
16/3/2023

După luni de căldură extremă, Wuhan a înregistrat temperaturi de primăvară de 26 de grade Celsius, în timp ce Beijing și orașele din jur au atins 25 de grade Celsius.

Temperaturile din mai mult de 12 oraşe din China au atins maxime sezoniere record săptămâna trecută.

Datele oficiale au arătat că în Wuhan şi Zhengzhou, temperaturile înregistrate au fost cu peste 10 grade Celsius mai ridicate decât media la începutul lunii martie, potrivit The Guardian.

Wuhan a înregistrat luni, 6 martie, temperaturi de 26 de grade Celsius, cu 12 grade mai mari decât media începutului lunii martie, în timp ce în Beijing şi oraşele din jur temperaturile au atins 25 de grade Celsius.

Citeşte şi: Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică

Temperaturile au îngrijorat biroul meteorologic al Chinei, care a avertizat că 2023 va fi alt an de vreme extremă din cauza crizei climatice, după ce anul trecut 267 de staţii meteo au înregistrat recorduri. Anul 2022 a adus temperaturi de peste 40 de grade, o secetă de vară de 70 de zile care a lovit întreg bazinul fluviului Yangtze şi incendii care au distrus recoltele.

Nu doar agricultura este pusă la risc de temperaturile tot mai mari, ci şi resursele energetice.

Provincia de sud-vest Yunnan, o bază hidroenergetică majoră, trece în prezent printr-o secetă prelungită, care va dura până în aprilie, cu precipitații medii cu peste 60% mai scăzute decât în mod obișnuit, fenomen observat încă din noiembrie anul trecut.

Citeşte şi: Planeta riscă să intre într-un „ciclu fatal” din cauza crizei climatice. Ce soluţii propun cercetătorii

Schimbarea tiparelor meteorologice înseamnă şi că primăvara a venit devreme în multe regiuni la sud de râul Yangtze, în unele cazuri cu până la 20 de zile mai devreme decât în mod normal, a spus Gao Rong, vicedirectorul Centrului Național de Meteorologie din China.

Foto: Freepik