Life Style

FOTO VIDEO Cum a reuşit o tânără să deschidă o afacere sustenabilă unică în Bucureşti. „Nu există coş de gunoi”

12
min
29/12/2022

Fondatoarea Magazinului Zero Waste din Bucureşti ne arată cum funcţionează cumpărăturile într-un mediu care se opune risipei şi cum putem renunţa la coşul de gunoi.

Când intri în Magazinul Zero Waste de pe Strada Buzeşti 20, te izbeşte un amestec de mirosuri de plante şi un sentiment că ai venit acasă.

Vocea calmă a fondatoarei Ana Maria Răducanu te invită să descoperi cu entuziasm borcanele cu ceaiuri, condimente şi cereale într-un magazin unic în Bucureşti.

Cum a pornit o afacere respectând valori sustenabile

„Când m-am decis că asta este ce vreau să fac, nu aveam niciun fel de resurse şi mi-a fost foarte clar că pentru a fi în acord şi cu valorile şi principiile magazinului aşa cum îl visam, nu aveam cum să folosesc bani împrumut sau din fonduri sau donaţii de la companii care nu susţin stilul ăsta de viaţă decât cu greenwashing-ul şi atunci, ce am decis atunci să fac a fost să merg în Anglia, unde am lucrat timp de doi ani în servicii sociale şi am putut să strâng bani. În momentul în care m-am apropiat de perioada de deschidere, am făcut şi o campanie de crowdfunding pentru plata chiriei”, a spus ea pentru Green News.

Sursa foto: Greennews.ro

Peste 200 de oameni s-au angajat să doneze cinci euro lunar pentru a susţine spaţiul magazinului şi au devenit o adevărată comunitate.

În spaţiul în care acum se află depozitul magazinului a dormit Ana în primele nouă luni de la deschiderea din decembrie 2020.

„Tot ceea ce am făcut pentru magazin a venit cu nişte sacrificii foarte mari şi cu nişte costuri foarte mari la nivel personal. Nu am avut salariu de la început. Încă este destul de greu să fie ţinut pe picioare”, a spus ea.

Ce înseamnă „zero waste”

Ultimele date analizate de Ana au arătat că magazinul a salvat aproximativ 250.000 de ambalaje de unică folosinţă, însă un stil de viaţă zero waste înseamnă mai mult decât eliminarea plasticului de unică folosinţă.

Sursa foto: Greennews.ro

„Aduce nişte obiceiuri de consum care ne permit să generăm cât mai puţină risipă de orice fel: risipă la nivel de materie, adică ambalaje sau orice fel de risipă în modul în care consumăm mâncare sau benzină sau curent sau apă; dar şi la nivel personal sau psihologic – risipa de timp, pentru mine, este o mare risipă şi intră tot în stilul de viaţă zero waste; risipa de calităţi pe care noi le avem şi cumva nu le folosim pentru a construi viaţa pe care ne-o dorim; risipa de relaţii sănătoase care simt că lipseşte tot mai mult în societatea asta foarte individualistă. Sunt toate dimensiunile acestea în care noi cumva am ajuns să pierdem foarte mult din vedere ce e esenţial şi să ne risipim în prea multe direcţii”, a adăugat ea.

Ce principii trebuie să îndeplinească produsele vândute

Produsele vândute în magazinul Anei trebuie să îndeplinească patru condiţii: să fie vegane, locale, organice şi să nu fie ambalate în plastic.

Singurul criteriu care nu este negociabil este ca produsele să fie vegane, atât ca ingrediente, cât şi în ceea ce priveşte testarea pe animale.

Sursa foto: Greennews.ro

„La celelalte trei criterii, din păcate, mai trebuie să facem compromisuri, pentru că nu reuşim să le găsim pe toate în acelaşi timp decât de la un singur furnizor. el este cumva standardul nostru, aşa ne-am dori să fie toţi. Acesta este producătorul de detergenţi, care este aproape de Bucureşti, este o familie mică, deci un business de familie mic care îi produce, detergenţii sunt ecologici, sunt non-toxici pentru sol, apă şi piele, pentru noi ca oameni şi nouă ne vine în ambalaje reutilizabile, în nişte bidoane pe care noi le dăm lor înapoi şi ei le reumplu şi ni le trimit înapoi şi atunci avem zero risipă pe tot lanţul”, a spus Ana.

Sursa foto: Greennews.ro

Şi pentru că îşi doreşte ca afacerea sa să fie altfel din toate punctele de vedere, Ana subliniază importanţa transparenţei informaţiilor privind produsele pe care le vinde atât persoanelor care îi calcă pragul, cât şi celor care primesc comenzile plasate online pe bicicletă şi organizaţiilor cu care colaborează.

Sursa foto: Greennews.ro

„Suntem asaltaţi de informaţii şi este foarte dificil să cercetăm de fiecare dată, fiecare produs. Eu am obiceiul meu de boicot, nu vreau să cumpăr de la anumite companii. Îmi dau seama că pentru consumatorul final este un proces foarte greu, de aceea noi căutăm cei mai buni furnizori care corespund cu valorile noastre, pentru ca omul când  vine în magazin să scape de grija asta şi să cumpere cu încrederea că este din cea mai etică sursă pe care noi am putut să o găsim”, a adăugat ea.

Cum a devenit o persoană dedicată sustenabilităţii şi i-a inspirat pe alţii să renunţe la coşul de gunoi

Ca mulţi dintre români, Ana nu a dus mereu o viaţă sustenabilă. În copilărie, a crescut într-o familie tradiţională, în care se tăia porcul de Crăciun.

Treptat, a început să călătorească foarte mult şi să aibă contact cu oameni care locuiesc în eco village-uri, comunităţi ecologice bazate pe respect faţă de natură în toate domeniile: de la alimentaţie la producţie şi construcţii.

Sursa foto: Greennews.ro

„Am fost foarte intrigată de ce sunt anumiţi oameni care nu consumă carne, de ce sunt oameni care consideră că a zbura cu avionul nu e ok. Am început să îmi pun tot felul de întrebări, iar punctul culminant a fost când am locuit eu câteva luni într-un eco village şi am vizitat mai multe astfel de locuri şi am putut să înţeleg mai mult din acel stil de viaţă. A fost foarte dificil când m-am întors în România, pentru că locuisem într-o casă în care nu exista coş de gunoi şi nu exista conceptul că merg la magazin şi mă întorc cu o pungă de gunoaie şi mi-a fost foarte greu să revin la stilul de viaţă de aici”, a spus ea.

Sursa foto: Greennews.ro

Magazinul ei a produs deja schimbare. În primele zile, o femeie a intrat curioasă în magazin şi a ascultat prezentarea Anei, iar a doua zi a venit cu o rolă de pungi de plastic, deoarece înţelesese că în magazin nu există pungi de plastic. Ana i-a oferit atunci recipiente reutilizabile.

Ulterior, un bărbat i-a spus că de când a început să îşi facă cumpărăturile la Magazinul Zero Waste, şi-a adaptat stilul de viaţă în această direcţie şi a renunţat să mai aibă coş de gunoi în casă. Fructele şi legumele le cumpără neambalate de la piaţă, iar singurele resturi pe care le produce provin de la acestea, pe care le aduce la magazin pentru compost.

Din dorinţa de a trăi într-un eco village în România în viitor, Ana a explicat cum ne putem alătura unui stil de viaţă mai sustenabil, cum funcţionează cumpărăturile în magazinul său şi cum putem renunţa la coşul de gunoi, în video.