Solutii

Cum funcționează reciclarea recipientelor din PET?

4
min
6/7/2023

În fiecare an, în Europa sunt colectate miliarde de sticle PET, înainte de a fi compactate în baloți și trimise la fabricile de reciclare.

Recipientele din plastic de tip PET nu sunt deșeuri. O sticlă de plastic PET are mult potențial după utilizare, iar statutul său, de unul dintre cele mai utilizate materiale de ambalare din plastic din lume se datorează calităților sale de performanță și naturii sale extrem de flexibile.

PET-ul poate fi încălzit și modelat într-o varietate de forme, dar cele mai recunoscute sunt sticlele de apă și băuturi din plastic care oferă modalități curate, sigure și convenabile de ambalare a băuturilor. Temperatura scăzută de topire a PET-ului, în comparație cu alternativele precum sticla și aluminiul, face ușor și durabil transformarea ambalajelor PET în mai multe ambalaje PET într-o buclă închisă, conform recycletheone.

În fiecare an, în Europa sunt colectate miliarde de sticle PET, înainte de a fi compactate în baloți și trimise la fabricile de reciclare. Succesul schemelor de colectare este esențial pentru a profita la maximum de acest material unic. Schemele de garanție-returnare sunt o modalitate excelentă de a ajuta consumatorii să înțeleagă valoarea practică și financiară a PET-ului.

1. Colectare

După ce sunt sortate de consumatori, sticlele PET sunt colectate și transportate la o fabrică de reciclare împreună cu alte materiale reciclabile. Colectarea este esențială, deoarece industria are o capacitate de reciclare mare și are nevoie de material ncontaminat. Acest lucru este echivalent cu 11 miliarde de sticle PET pe an care ar putea fi reciclate, dar ajung în schimb în incineratoare sau gropi de gunoi.

2. Transport

Odată ce PET-ul a fost colectat, acesta este compactat pentru a facilita transportul. PET-ul are avantaje față de alte materiale de ambalare reciclabile prin faptul că este extrem de ușor și poate fi tranportat în baloși de mici dimensiuni. Acest lucru reduce emisiile asociate transportului.

3. Sortare

La fabrica de reciclare, diferitele materiale reciclabile sunt separate, sticla și metalul trecând în propriile fluxuri de reciclare. Odată ce toate deșeurile non-plastice au fost îndepărtate, materialele plastice reciclabile de mare valoare, cum ar fi PET-ul, sunt separate folosind sisteme automate sau uneori manual. Acest lucru se datorează faptului că prezența altor materiale plastice ar contamina procesul de reciclare a PET-ului, limitând calitatea acestuia pentru reutilizare, reducând astfel eficiența.

4. Procesare

Baloții PET sunt trimiși la un centru de procesare. Aici sticlele sunt procesate astfel încât să poată fi transformate în PET reciclat (rPET) gata de a fi transformate înapoi în ambalaj. Sticlele PET sunt separate în fluxul de lucru pe culori, după care sunt măcinate în fulgi, de diverse dimensiuni.

5. Spălare și decontaminare

Fulgii de PET sunt apoi spălați deoarece conțin capace măcinate, inele și chiar etichete. Procesul de curățare le îndepărtează, precum și alți contaminanți, cum ar fi adezivul de lipire. După procesul de spălare, acestea sunt transformate într-o secțiune de decontaminare la temperatură înaltă de unde sunt îndepărtate substanțele și aromele migrate post-consum. Acestea migrează în material, de exemplu, din cauza utilizării greșite a sticlelor PET pentru băuturile nealimentare. În plus, în timpul acestei etape de proces, proprietățile mecanice sunt crescute din nou până la valorile materialului virgin. În funcție de tehnologia de reciclare, materialul este topit fie înainte, fie după această etapă, iar contaminanții solizi sunt separați printr-un filtru de topire.

6. Peletizare/granulare

O parte a procesului de reciclare este, de asemenea, transformarea topiturii în granule de PET sferice, cristaline, pentru producerea de noi sticle PET.

7. Preformare

PET-ul reciclat în pașii de mai sus este apoi trimis de producători pentru a fi utilizat în industria ambalajelor. În primul rând, granulele de PET sunt transformate în preforme care sunt transportate către producătorii de sticle, care nu își produc deja propriile preforme, gata să fie transformate în sticle noi. Aceste preforme PET sunt încălzite și apoi formate în dimensiunea și forma corectă. Acest lucru închide bucla de la sticlă la sticlă (bottle2bottle), asigurând un viitor mai durabil pentru ambalaje.

PET-ul reciclat (rPET) este perfect sigur pentru utilizarea în ambalajele alimentare și a fost aprobat de agenții și guverne din întreaga lume.

Foto: Mikacycle