Stiri

O construcție ilegală într-o arie protejată, cercetată de polițiști și procurori în cazul medicilor care montau stimulatoare cardiace de la decedați

4
min
20/2/2023

Construcția a fost ridicată în Delta Moldovei.

Deocamdată se cunosc puține detalii din acest caz încâlcit, dar se pare că banii erau spălați printr-un ONG și investiți într-o casă ridicată în aria protejată de la Movileni, în Iași. Anchetatorii încearcă acum să afle cum a fost acordată autorizație de construire.

Pădurea protejată Seaca Movileni

Potrivit unui comunicat al Poliției Române, "Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de dare de mită, luare de mită și falsuri, săvârșite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum și indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora.
De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcțiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată.".
Aria protejată este "Delta Moldovei" din Larga Jijia, Movileni, Iași.

Primării, spitale, ONG-uri

Și Parchetul General a emis un comunicat vineri dimineață, potrivit căruia "În cursul zilei de azi, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul PÎCCJ - SUPC, polițiști din cadrul I.G.P.R. - Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Investigații Criminale, I.P.J. Brașov, Iași, Neamț și Suceava, pun în aplicare 24 de mandate de percheziție domiciliară pe raza judeţelor Brașov, Iași și Neamț, la sediile sociale ale unor firme specializate în distribuirea de aparatură medicală, la domiciliile persoanelor fizice presupus a fi implicate în activitatea infracțională sau imobile deținute de aceștia. De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediul unei primării comunale, la sediile unor unități medicale - spitale  și  la sediul unei organizații non-guvernamentale.

Mai poți citi: PNRR ne reface și pădurile degradate: Ministerul Mediului a scos la bătaie 100 de milioane de euro din Plan

Din cercetări au rezultat indicii cu privire la faptul că unele cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale, care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea și chiar viața unor persoane, pacienți ai acestora.".


foto: Ziarul de Iași