Stiri

Fenomenul actual La Nina va avea o durată fără precedent în acest secol. Este cauza secetei grave și inundațiilor din anumite regiuni

3
min
6/9/2022

Dacă se confirmă, nu ar fi decât a treia oară din 1950 încoace când acest fenomen este observat timp de trei ierni consecutive.

Episodul actual al fenomenului climatic La Nina, responsabil în special de agravarea secetei în Cornul Africii, este aşteptat să aibă o durată fără precedent pentru acest secol şi să persiste cel puţin până la sfârşitul anului, a indicat ONU, potrivit AFP.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Ar fi pentru acest secol primul episod La Nina care se întinde pe durata a trei ierni consecutive în emisfera nordică (sau trei veri consecutive în emisfera sudică), potrivit noului buletin Info-Nino/Nina publicat de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie a ONU.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadr

"Un episod La Nina care se întinde pe trei ani consecutivi este cu adevărat excepţional", a declarat secretarul general al OMM, finlandezul Petteri Taalas, în buletinul menţionat. 

Dacă se confirmă, nu ar fi decât a treia oară din 1950 încoace când acest fenomen este observat timp de trei ierni consecutive, potrivit OMM.

Sursa foto: Picryl