Stiri

26 de specii, printre care și zimbrul, nu mai sunt considerate „vulnerabile” în Europa

3
min
21/12/2020

Munca de conservare constantă a europenilor a dat roade, iar zimbrul nu mai este considerat de IUCN o specie vulnerabilă.

Populația de zimbri din lume a crescut de de 3,44 ori în ultimii 16 ani, de la 1800 de exemplare la 6200. În țara noastră, specia adispărut acum mai bine de 200 de ani, iar până acum 8 ani rezista numai în captivitate. În 2012, specia a fost introdusă în sălbăticie, la mai mult de 60 de ani după o măsură europeană similară.

Zimbrul este o specie de bizon. Puternic și maiestuos, acest animal prezent în istoria și folclorul național a fost prețuit de români de-a lungul a sute de ani. 

Specia este destul de fragilă și depinde în mare măsură de grija omului, de puterea lui de a conserva habitate. La noi în țară trăiesc în sălbăticie peste 100 de exemplare: 30-35 de exemplare în Parcul Natural Vânători Neamț, Munții Făgăraș și peste 65 de exemplare în Munții Țarcu, fiind aduși aici din diverse centre de reproducere europene.

Proiectul implementat de WWF România şi Rewilding Europe - „Acţiuni urgente pentru refacerea populaţiilor de zimbru în România”, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE și alături de comunitățile locale este responsabil cu reintroducerea zimbrilor în România.

Vestea bună este că specia rezistă bine în sălbăticie și se perpetuează, iar zimbrii sunt monitorizați și observați de echipele LIFE Bison.

„Nașterile în sălbăticie și sprijinul comunităților locale sunt semnale bune care ne spun că zimbrii aparțin acestor plaiuri ancestrale, dar să nu uităm că specia este încă amenințată de provocări diverse, de la pierderea habitatului la neclaritatea proceselor legislative. De aceea considerăm că doar împreună putem lucra spre a ne asigura că nu va regresa progresul făcut în ultimii 70 de ani, ci vom fi martorii unei schimbări în bine”, ne spune Marina Drugă, managerul proiectului LIFE Bison.

Pe lângă zimbru, alte 25 de specii au fost considerate recuperate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, dar, din păcate, 31 de specii au fost declarate ca fiind dispărute. Printre ele sunt și 15 specii de pești din Lacul Lanao din Filipine, situate în provincia Lanao del Sur din insula Mindanao. Cu o suprafață de 340 de kilometri pătrați, Lacul Lanao este considerat unul dintre cele 15 lacuri antice din lume.

Revenind la zimbru, cel mai mare mamifer terestru din Europa, nu putem decât să ne bucurăm că animalul ce era odinioară un simbol al puterii suverane a Principatului Moldovei a revenit în forță în țara noastră.