Smart City

AFI Europe a obținut pre-certificarea LEED PLATINUM pentru clădirea de birouri AFI Tech Park 2

9
min
22/6/2022

Procesul amplu de certificare este coordonat de Divizia Green & Healthy Buildings Certifications din cadrul Colliers România.

AFI Tech Park 2, a doua fază a ansamblului de birouri AFI Tech Park construit de AFI Europe România lângă Palatul Parlamentului, a primit pre-certificarea LEED Platinum, după ce a finalizat cu succes evaluarea GBCI a documentației din faza inițială de proiectare.

Procesul amplu de certificare este coordonat de Divizia Green & Healthy Buildings Certifications din cadrul Colliers România.

 AFI Tech Park 2 a obținut pre-certificarea LEED Platinum, cel mai înalt nivel al sistemului de certificare „verde”, standard recunoscut la nivel global ca simbol al excelenței în proiectarea, construcția și operarea clădirilor sustenabile.  

Pre-certificarea LEED Platinum a fost acordată clădirii AFI Tech Park 2 pentru punerea în aplicare a unor strategii și soluții practice și măsurabile în domenii precum dezvoltarea durabilă a zonei in care se construiește, reducerea consumului de apa potabila, eficiența energetică, selecția materialelor și calitatea mediului interior.

Citește și: REPORTAJ Parcul Cișmigiu, amenajat de peisagistul grădinilor imperiale de la Viena, abandonat de autorități 

Pentru a reduce emisiile de CO2 în timpul funcționării, AFI Tech Park 2 va consuma cu 35% mai puțină energie și cu 50% mai puțină apă potabilă în comparație cu o clădire obișnuită, reducând astfel efectele nocive asupra mediului și economiei datorate consumului excesiv de energie, dar și presiunea asupra sistemelor municipale de alimentare cu apă și de canalizare.

AFI Europe România are în plan să încurajeze dezvoltarea rețelei de distribuție și a noilor tehnologii de energie regenerabilă și astfel a decis să se angajeze într-un contract de achiziție de energie regenerabilă pe o durată de minimum 2 ani, pentru a furniza cel puțin 70% din energia electrică a clădirii din surse nepoluante.

Citește și: A apărut o nouă formă de poluare numită plastitar: amestecul de gudron și microplastice

Pentru a oferi confort, bunăstare și productivitate tuturor ocupanților clădirii, calitatea mediului interior este asigurată prin mai multe măsuri strategice, cum ar fi o ventilație îmbunătățită și aport sporit de aer proaspăt, un plan de management al execuției construcției pentru calitatea aerului interior, reducerea poluanților aerului proveniți de la materialele de construcție, un confort termic adecvat sau acces la lumină naturală.

„Prin obținerea pre-certificarii LEED Platinum, AFI Tech Park 2 demonstrează un angajament activ în construirea clădirilor sustenabile, prin diminuarea emisiilor de carbon, prin reducerea costurilor de operare și prin conservarea resurselor naturale. AFI Europe este cel mai mare dezvoltator de clădiri de birouri și centre comerciale certificate LEED Core & Shell din România, cu peste 170.000 de metri pătrați de spații certificate",
arh. Tamara Dogariu, Senior Sustainability Consultant în cadrul diviziei Green & Healthy Buildings Certifications a Colliers, LEED AP al acestui proiect 
„Suntem constant preocupati să dezvoltăm proiecte sustenabile și vizăm menținerea unor costuri operaționale la un nivel optim, asigurând calitatea și eficiența impuse de către chiriași noștri. În acest sens,am instalat în toate clăădirile de birouri cel mai nou și performant sistem de purificare a aerului prin ionizare, care a contribuit de asemenea la obținerea certificării WELL Health & Safety pentru toate clădirile”
Emma Toma, Head of Office Division – AFI Europe România.

Din 2014, anul în care AFI Park 1 a devenit prima clădire de birouri din România certificată LEED Core and Shell Rating System, AFI Europe a stabilit mai multe repere importante pe piața imobiliară din România.

AFI Europe a certificat în conformitate cu sistemul LEED Gold & Platinum pentru core & shell clădirile AFI Tech Park 1 și AFI Park Brașov. Clădirile AFI LAKEVIEW, AFI PARK FLOREASCA, AFI VICTORIEI PLAZA și AFI PARK TIMIȘOARA au obținut certificarea BREEAM Excellent & Very Well.

De asemenea, în 2020 AFI Europe România a finalizat dezvoltarea pentru prima fază a AFI City Bucureștii Noi, primul complex rezidențial al companiei în România.

Proiectul a primit certificarea Green Homes de la RoGBC (Romanian Green Building Council), ca o recunoaștere pentru faptul că este un proiect rezidențial prietenos cu mediul înconjurător, cu multe facilități verzi.

Colliers este compania de consultanță imobiliară din România cu cea mai amplă experiență în segmentul certificărilor, oferind consultanță pentru obținerea standardelor LEED, WELL și BREEAM.

Colliers oferă astfel de servicii din 2011, iar până acum a asistat peste 120 de proiecte în vederea obţinerii de certificări verzi, care însumează aproximativ 3,2 milioane de metri pătrați, cu certificări deja obținute sau în curs de acordare în România și Europa Centrală și de Est.

Echipa este formată din specialiști care dețin diverse acreditări, cum ar fi: LEED AP BD + C, LEED AP ID + C, LEED AP O + M, LEED AP ND, WELL AP, BREEAM Assessor și BREEAM In Use Assessor.