Stiri

Fără insecte nu există viață, iar numărul lor scade în fiecare an

3
min
8/6/2020

Conform celui mai amplu studiu al populării insectelor, numărul acestora se diminuează cu 0,92% anual. În ritmul acesta, vor fi cu 50% mai puține peste numai 75 de ani.

Viața pe planetă nu există fără insecte! Sau cel puțin, nu pentru mult timp. Ele muncesc necontenit la polenizare, descopunerea deșeurilor, poartă semințe dintr-un loc în altul și intră în contact cu toate formele de viață. Și deși suntem martorii unui declin major al distrugerii insectelor, totuși mai există speranță.

Un grup de 30 de oameni de știință din mai multe țări, oferă administratorilor de terenuri, politicienilor și persoanelor cu factor de decizie soluții pentru protejarea insectelor. Articolul a fost publicat alături de anunțul îngrijorător al cercetătorilor cu privire la extincția lor.

Adevărul este că noi avem nevoie de nevertebrate, nu și ele de noi” scria renumitul biology E.O.Wilson. “Dacă rasa umană ar fi să dispară mâine, lumea continuă să trăiască fără prea mari schimbări... Dar dacă nevertebratele ar fi să dispară, mă îndoiesc că specia umană ar putea rezista mai mult de câteva luni.”

Pentru a proteja insectele, autorii studiului au propus câteva idei pe care cetățenii ar trebui să le urmeze:

  • Tunderea gazonului cât mai rar.
  • Plantarea cât mai multor plante care sunt necesare supraviețuirii insectelor.
  • Folosirea substanțelor organice în locul pesticidelor.
  • Lăsarea în voie a cioturilor, buștenilor și a frunzelor căzute și putrezite, acestea reprezintă un mediu prielnic dezvoltării insectelor, sunt căminele lor.
  • Reducerea emisiilor de carbon. Acest lucru ajută întreg mediul, nu doar insectele.
  • Oferă tot suportul tău organizațiilor ecologice și fă voluntariat în domeniu.
  • Nu trebuie mutate animalele în alt mediu decât mediul lor natural.
  • Să nu uităm să privim în jur și să acordăm atenție și celor mai mici forme de viață.

Lumea uită de insecte din cauza lipsei lor de carismă. Nu sunt privite ca o prioritate în lupta pentru salvarea mediului, nu așa cum se mediatizează și protejează urșii panda și elefanții, spre exemplu, dar realitatea este alta. Pentru a face lumea atentă asupra insectelor, este necesar să se pună accent pe importanța vitală a acestora: nu putem supraviețui fără ele!

Un studiu făcut de oamenii de știință din America de Nord arată că pe un acru din pădurea tropicală din Panama au fost descoperite mai multe specii de insecte decât toate speciile de mamifere de pe întreaga planetă. Sunt mai mult de 5,5 milioane de specii și doar o cincime dintre acestea au fost denumite de oamenii de știință.