Smart City

Poluare masivă în București

3
min
2/5/2022

Rețeaua de senzori independenți URAD, care numără aproximativ 70 de stații active în zona Capitalei, arată valori depășite de până la șase ori, la indicele PM 2.5, în zona Centrală.

La o temperatură sub pragul înghețului, valoarea indicilor de poluare arată valori critice cu privire la calitatea aerului din Capitală, în noaptea dintre 26 și 27 ianuarie. Senzorii celei mai mari rețele independente de măsurare a calității aerului din România, URAD Monitor, indică valori extreme, cel puțin în Centrul Capitalei, ne informează Buletin de București.

O stație de măsurare din zona Unirii arată valori, la miezul nopții, de 158 μg/m3. Asta înseamnă o depășire de aproape șase ori a valorii maxime pentru un aer curat, stabilită de lege, care este de 25 μg/m3.

Cât privește eventualele arderi ilegale, proiecția senzorilor din București si Ilfov arată că acestea sunt foarte puțin probabile în contextul dat. Raportat la temperatura de afara, cel mai probabil, valorile sunt date de încălzirea rezidențială, fie in regie proprie, fie centralizată.

“După câteva zile cu vreme deosebit de rece pentru final de luna ianuarie, vremea începe sa se încălzească în Capitală. Totuși, nopțile si zilele foarte reci din ultima perioada cu siguranță au dus a folosirea intensa a capacităților de încălzire rezidențială, și poate așa se poate explica o depășire a valorilor normale a poluanților atmosferici măsurați”, a explicat pentru Buletin de București meteorologul Andreea Mocanu.

În privința fenomenului de inversiune termică care ar fi putut sa țină poluanții la sol, aceasta ar fi imposibilă din punct de vedere meteorologic.

“Nu e vorba despre nicio inversiune. Inversiunile termice sunt specifice sezoanelor de tranziție, primăvara și toamna și apar atunci când, în zonele joase de relief, este mai frig decât în zonele de munte. Dar nu ne aflăm în acest scenariu”, a punctat meteorologul.

La fel și senzorii dinspre periferie, care sunt departe de a fi pe „verde”. În zona Bragadiru aceștia arată valori medii de aproximativ 60 μg/m3. Asta în condițiile în care, un senzor din Fundulea, localitate aflată la aproximativ 20 de kilometri în Estul Capitalei, a arătat valori cuprinse între 63 și 91 de μg/m3, la indicele PM 2.5, la miezul nopții.

De altfel, stațiile de stat, din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului au arătat valori depășite doar la Măgurele și în zona Lacului Morii, de 29, respectiv 31 μg/m3 la indicele PM 2.5.