Stiri

Exportul de substanţe chimice şi deşeuri periculoase de către anumite state trebuie restricționat, spune ministrul Mediului

9
min
30/8/2022

Tanczos Barna a explicat că, în ciuda acestor obiective ambiţioase, procesul şi gestionarea deşeurilor şi a substanţelor chimice este destul de lent.

Trebuie identificate soluţii pentru a restricţiona exportul de substanţe chimice şi deşeuri periculoase de către state care nu le pot gestiona şi nu au capacitatea de a face acest lucru, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, la sesiunea plenară a celei de-a IV-a întâlniri a procesului intersesional al Abordării Strategice şi Managementul consolidat al substanţelor chimice şi deşeurilor.

Care sunt statele la care se referă Tanczos?

"Având în vedere că substanţele chimice şi deşeurile afectează toate aspectele dezvoltării, gestionarea corectă a acestora este relevantă şi sprijină punerea în aplicare a mai multor alte obiective de dezvoltare durabilă, dacă nu a tuturor.

În ciuda acestor obiective ambiţioase, procesul şi gestionarea deşeurilor şi a substanţelor chimice este destul de lent.

Considerăm că este nevoie de o mai mare mobilizare şi alocări de resurse pentru a accelera acest proces. Suntem convinşi că abordarea multisectorială este cheia succesului în noul cadru. 

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în calitate de autoritate centrală pentru mediu, consideră că un angajament comun de a proteja sănătatea umană şi mediul prin dezvoltarea, în continuare, a recomandărilor pentru cadrul global de management consolidat al substanţelor chimice şi deşeurilor după 2020 este cea mai bună cale de urmat.

Trebuie identificate soluţii pentru a restricţiona exportul de substanţe chimice şi deşeuri periculoase de către state care nu le pot gestiona, care nu au capacitatea de a o face. O preocupare şi o atenţie majoră este reducerea impactului negativ al activităţilor urbane şi a substanţelor chimice periculoase pentru sănătatea umană, inclusiv prin gestionarea ecologică şi utilizarea în siguranţă a substanţelor chimice, reducerea şi reciclarea deşeurilor, utilizare mai eficientă a resurselor de apă şi energie", a spus Tanczos.

Invazia rusă, condamnată

Oficialul român a abordat şi subiectul conflictului armat de la graniţa estică a Europei şi a atras atenţia asupra faptului că Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra Ucrainei.

"Din păcate, nu putem ignora situaţia complicată de la graniţa de est a Europei. Doresc să-mi exprim solidaritatea românească cu Ucraina şi cu poporul ucrainean. România condamnă, de la bun început, în cei mai fermi termeni posibili, actul de agresiune neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei.

România cere ca Rusia să înceteze imediat acţiunile sale militare, să-şi retragă toate trupele de pe întreg teritoriul Ucrainei şi să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional şi să respecte Adunarea Generală a ONU. 

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

România sprijină cu hotărâre dreptul inerent al Ucrainei de autoapărare şi eforturile forţelor armate ucrainene de apăra integritatea teritorială şi populaţia Ucrainei, prin articolul 51 din Carta ONU.

În orice moment, Rusia trebuie să-şi respecte obligaţiile în temeiul dreptului internaţional, inclusiv al dreptului internaţional umanitar şi al drepturilor omului în ceea ce priveşte protecţia civililor, femeilor şi copiilor. De asemenea, Rusia trebuie să-şi oprească campania de dezinformare şi atacurile cibernetice", a afirmat ministrul Mediului.

IP4

Plenara celei de-a patra întâlniri a procesului intersesional al Abordării Strategice şi Managementul consolidat al substanţelor chimice şi deşeurilor dincolo de anul 2020 (IP4) are loc în aceste zile la Centrul Expoziţional Romexpo din Bucureşti.

Consiliul European a aprobat, pe data de 15 martie 2021, o nouă strategie privind substanţele chimice, care stabileşte o viziune pe termen lung pentru politica Uniunii Europene în domeniul substanţelor chimice.

Strategia stabileşte drept obiectiv un mediu fără substanţe toxice, cu un nivel mai ridicat de protecţie a sănătăţii umane şi a mediului, consolidând totodată competitivitatea industriei chimice a UE. 

Sursa foto: Facebook/ Tanczos Barna