Stiri

Piaţa deşeurilor de ambalaje ar putea fi blocată de OUG 125

2
min
6/7/2023

O nouă decizie privind OUG 125 pune la risc obiectivele de mediu al României, deşi ţara noastră are deja probleme în această privinţă.

Dacă ordonanţa de urgenţă va intra în aplicare aşa cum este în prezent, riscă să deschidă calea exporturilor pentru deşeurile de ambalaje generate în România, potrivit Asociaţiei OIREP, citată de Revista Progresiv.

Mai mult, produsele s-ar putea scumpi pentru consumatori din cauza unei „creşteri artificiale a costurilor de gestionare a deşeurilor de ambalaje”, avertizează sursa citată.

Deşi noua OUG este menită să clarifice raportarea cantităţilor efectiv reciclate în România, evitând astfel potenţialele fraude, piaţa colectării şi reciclării ar putea fi blocată.

Experţii de mediu consultaţi de Green News avertizează că blocajul ar avea loc din cauză că va exista o creştere a birocraţiei, dar şi a lipsei de control din partea producătorilor şi OIREP-urilor în relaţia cu autorităţile în ceea ce priveşte dovedirea cantităţilor efectiv valorificate şi reciclate.

Şi asta pentru că producătorii şi OIREP-urile nu au dreptul, prin lege, de a verifica cu adevărat intrarea cantităţilor în instalaţiile de reciclare şi valorificare, documentele juridice nefiind definite în prezent.

Totodată, statul, prin unităţile administrativ teritoriale, îşi va păstra capacitatea de a raporta încredinţarea cantităţilor şi nu se va supune noilor reguli de raportare a cantităţilor efectiv reciclate şi valorificate.

Specialiştii din domeniu au avertizat şi că reciclatorii români vor fi dezavantajaţi de OUG 125, întrucât multe deşeuri vor fi trimise în străinătate.

Foto: Freepik