Stiri

Producătorii de ambalaje se plâng că statul îi pune să plătească reciclarea de două ori

9
min
30/1/2023

Producătorii au obligaţia financiară de a acoperi costurile cu colectarea şi reciclarea ambalajelor puse în piaţă pentru că acestea devin deşeuri.

Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) va determina o creştere a gradului de colectare şi reciclare a ambalajelor, dar nu va rezolva toate problemele, a afirmat, joi, într-o conferinţă de specialitate, preşedintele Asociaţiei Române pentru Ambalaje şi Mediu (ARAM), Alin Vişan.

„Bomba cu ceas”

"Trebuie să privim acest subiect cu optimism, pentru că suntem la mai puţin de un an distanţă de lansarea Sistemului de Garanţie-Returnare, un sistem solicitat de producători. Deci, nu este un sistem impus printr-o Directivă sau vreun Regulament european. Este un sistem pe care producătorii şi l-au asumat cu costurile de rigoare.

Un sistem care va determina o creştere a gradului de colectare şi reciclare a ambalajelor, dar care nu va rezolva toate problemele. Noi, ca producători, vrem în continuare să privim cu optimism acest subiect, numai că nu putem să nu vedem ce se întâmpla în legislaţie în anul anterior: bomba cu ceas plantată şi care îşi va vedea efectele din 2024.

Nu este un mod în care lucrurile pot avansa într-o direcţie bună şi am să vă spun de ce. Producătorii au obligaţia financiară de a acoperi costurile cu colectarea şi reciclarea ambalajelor puse în piaţă pentru că acestea devin deşeuri.

Facem acest lucru de aproape 20 de ani, prin tarife pe care le plătim colectorilor şi reciclatorilor. O facem la nişte tarife, comparativ cu vestul Europei, poate duble deja. Dar ce vrea ministerul prin această modificare de anul trecut? Ca producătorii să mai plătească încă o dată!

Pe lângă acest tarif pe care noi îl plătim pentru a asigura colectarea şi reciclarea, va trebui să mai plătim încă o dată o taxă, o contribuţie la Fondul de Mediu, în cazul în care colectorii sau reciclatorii nu îşi fac treaba cum trebuie.

Şi spunem asta cu mâhnire, pentru că totuşi noi, ca producători, nu avem instrumentele pentru a controla ceea ce un colector face, ceea ce un reciclator face. Sunt autorităţi ale statului care autorizează aceste activităţi, care controlează aceste activităţi şi care trebuie să fie, totuşi, responsabili", a detaliat Vişan.

Speranța în Parlament

În viziunea sa, "până anul trecut era un sistem legislativ foarte corect pus în practică, în care fiecare actor de pe lanţ răspundea pentru faptele sale".

"Producătorii trebuiau să plătească această contribuţie financiară prin intermediul OIREP-urilor, colectorii să colecteze, iar reciclatorii să recicleze. Dacă exista o fraudă pe lanţ, acel actor care făcea frauda trebuia să răspundă absolut.

De anul viitor vom putea vedea taxe impuse de Fondul pentru Mediu tot producătorilor, care, după ce plătesc o dată acest tarif pentru colectare şi reciclare, trebuie să mai plătească încă o dată pentru faptul că cineva pe lanţ a produs o fraudă.

Sperăm, totuşi, că în Parlament această modificare va fi regândită şi se vor găsi instrumentele pentru a asigura un echilibru în păstrarea acestui lanţ valoric corect", a menţionat şeful ARAM.

Colectarea selectivă, o mare problemă

Potrivit acestuia, an de an, România îşi realizează ţintele de colectare şi de reciclare a ambalajelor, dar sistemul suferă la capitolul instrumentelor de impunere a colectării selective a deşeurilor.

Mai poți citi: De ce maşinile electrice nu sunt soluţia verde pe care o aşteptăm. Cazul SUA

"Ce nu merge în acest sistem, şi vrem să tragem un semnal de alarmă, este faptul că nu sunt implementate cum trebuie instrumentele de impunere a colectării selective. Ele există în legislaţie, dar de ce nu se strâng mai multe cantităţi din sistemul municipal?

Aceste instrumente pe care statul, autorităţile locale le au ca să poată să implementeze această răspundere până la urmă, de a colecta în mod selectiv, nu sunt folosite cum trebuie.

Ajungem cu rată foarte mică de colectare a ambalajelor, a deşeurilor de ambalaje de la nivel municipal, din salubritate şi un efort mare al colectorilor din sistemul comercial şi industrial. Suntem optimişti că Sistemul de Garanţie-Returnare va rezolva într-o măsură în ce priveşte deşeurile de ambalaje pentru băuturi această problemă.

Este un sistem care poate să fie funcţional şi în România, este un sistem simplu, uşor, facil, nu necesită foarte mult efort din partea consumatorului. Poate să aducă ambalajele la oraşe, magazine din România fără să prezinte bon fiscal sau alte condiţii şi îşi poate primi garanţia pe loc", a declarat Alin Vişan.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ scottfeldstein/ CC BY 2.0