Stiri

Poluare masivă cu dioxid de sulf de la vulcanul Etna

2
min
19/4/2021

Acumularea în atmosferă a unei cantități de dioxid de sulf de cinci ori mai mare decât nivelul normal s-a crezut inițial că vine de la sutele de nave blocate în Canalul Suez cu motoarele pornite.

Satelitul Sentinel - 5P al UE a surprins imagini cu mișcarea emisiilor de sulf provenite de la vulcanul Etna care a erupt recent pe o distanță de mii de kilometri. Erupțiile celui mai activ vulcan din Europa au dus la creșterea semnificativă a emisiilor de dioxid de sulf în Marea Mediterană.

Inițial s-a crezut că de vină pentru poluarea masivă sunt sutele de nave blocate în Canalul Suez, care timp de aproape o săptămână nu au putut înainta prin culoar, dar au rămas cu motoarele pornite. Experții au crezut că navele care așteptau deblocarea au dus la acumularea în atmosferă a unei cantități de dioxid de sulf de cinci ori mai mare decât cea normală.

După imaginile transmise de satelit, specialiștii au constatat că factorul poluator este legat de activitatea vulcanică. Vulcanul înalt de 3.350 de metri din Sicilia a erupt de șase ori în doar o săptămână, expulzând jeturi de lavă până la o înălțime de 500 de metri, iar craterul sud-estic a emis un nor gros de cenușă vulcanică și fum care s-a ridicat până la o altitudine de câțiva kilometri. Norul a fost purtat de vânt de-a lungul coastei nord africane ajungând deasupra Egiptului exact în zilele în care nava Ever Green a blocat în totalitate Canalul Suez.

Acesta a fost motivul pentru care s-a creat confuzia și specialiștii de la gigantul aerospațial Airbus au fost induși în eroare, considerând comasarea sutelor de nave pe culoarul maritim cauza pentru poluarea cu dioxid de sulf.

Emisiile de sulf sunt un factor principal în bolile cardiovasculare , respiratorii și pulmonare. Oxizii de sulf în combinație cu apa din atmosferă fac ploaia acidă care distrug culturi, păduri și afectează fauna și vegetația marină. Deși emisiile provocate de industria navală pot fi diminuate sau găsite soluții pentru reducerea lor, cele provocate de vulcan nu pot fi controlate.