Stiri

VIDEO EXCLUSIV „România nu e adaptată la clima prezentă, nu știe ce să facă”, spune climatologul Roxana Bojariu

11
min
9/2/2023

Programele naționale de cercetare lipsesc cu desăvârșire.

Într-un interviu pentru Green News, Roxana Bojariu, reputat climatolog al Administrației Naționale de Meteorologie, a dat un verdict dur: politicienii români habar n-au ce decizii să ia pentru a face față schimbărilor climatice.

De ce folosim iar cărbune?

Potrivit lui Bojariu, principala problemă este că România nu are un program coerent național de cercetare care să identifice modificările care apar pe toate planurile, nu doar climatic. Tocmai de aceea, deciziile politice sunt luate după ureche, fără veritabile studii de impact. Unul din cele mai elocvente exemple date de Bojariu este decizia de a redeschide termocentrale pe cărbune, cel mai "murdar" din punct de vedere climatic combustibil. Dar, a atras atenția climatologul, nici măcar economic nu se justifică folosirea cărbunelui, din nou, pentru a produce energie electrică.

"Acum, acum, acum!"

Roxana Bojariu a mai arătat că „Acum, acum, acum!” este o mantră de 30 de ani. Urgența perpetuă, din punctul de vedere al climatologului, nu permite construirea unui viitor, mai ales în condițiile schimbărilor climatice. Care nu pot fi înțelese fără cercetări serioase, fără un sistem de cercetare național, solid, bazat pe un sistem de învățământ eficient, a mai spus Bojariu.

Mai poți citi: Hidrocentralele în curs de execuție contestate de activiștii de mediu pot fi avizate mai ușor, a decis Senatul

Roxana Bojariu este cercetător științific gradul I, coordonator al Secției de climatologie şi președinte al Consiliului științific, la Administrația Națională de Meteorologie. Este doctor în fizică al Universităţii din Bucureşti, specialitatea Fizica Globului.


foto: Green News