Stiri

Europenii au fost mai „zgârciți” cu încălzirea decât în alți ani și au consumat mai puțin gaz

10
min
20/1/2023

Datele Tado arată şi că termostatele din gospodării au fost coborâte, cu aproape un grad, în iarna aceasta comparativ cu situaţia din anii precedenţi.

Europenii au dat drumul la încălzire cu o lună mai târziu decât de obicei şi de asemenea au redus temperatura instalaţiilor de încălzire pe parcursul iernii, respectând apelul guvernelor de a economisi energia pe fondul crizei din Ucraina, arată datele colectate de firma germană Tado care activează pe piaţa termostatelor inteligente.

Unii angajați au primit pături la birou

Conform acestor date, colectate de la sute de mii de termostate inteligente instalate în gospodăriile de pe întreg continentul, pe măsură ce temperaturile de afară au coborât, gospodăriile au răspuns la avertismentele serioase privind costurile mari cu încălzirea.

Oamenii şi firmele din Europa folosesc din ce în ce mai mult termostatele inteligente pentru a-şi monitoriza consumul de gaze. Aceste termostate sunt deseori legate de tarifele unui furnizor de energie pentru a facilita cererea şi a reduce vârfurile de cost. În Germania, astfel de termostate sunt obligatorii în noile clădiri.

Datele Tado arată că, în iarna 2022-2023, proporţia locuinţelor care au dat drumul la încălzire a trecut pragul de 90% abia în data de 28 noiembrie. Comparativ, în precedenţii trei ani acest prag a fost trecut cu trei săptămâni mai devreme, pe 7, 12 şi respectiv 15 noiembrie.

De asemenea, instituţiile publice din Germania au redus şi ele temperaturile în birouri până la 19 grade Celsius. La Universitatea din oraşul Oder, la graniţa cu Polonia, personalul a primit pături pentru a se încălzi.

Datele Tado arată şi că termostatele din gospodării au fost coborâte, cu aproape un grad, în iarna aceasta comparativ cu situaţia din anii precedenţi.

Economisirea a redus grijile

În paralel, organismele de reglementare din energie sunt acum mai relaxate când vine vorba de perspectivele cu privire la aprovizionarea cu gaze a Europei.

"Graţie economisirii, intrărilor de gaze şi nivelului bun al stocurilor suntem foarte, foarte optimişti că nu va mai trebui să ne facem griji cu privire la o criză a gazelor în iarna aceasta", a declarat preşedintele Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania (BNetzA), Klaus Mueller, după ce anterior i-a avertizat pe consumatori că va fi nevoie de reduceri semnificative la consumul de gaze pentru a împiedica o criză în aprovizionare.

Mai poți citi: Cantitatea de deşeuri periculoase produse în UE a continuat să crească din 2004, în ciuda planurilor optimiste

Datele colectate de Tado se bazează pe citirea a 340.000 de termostate inteligente conectate la cloud din întreaga Europă şi arată unele variaţii regionale dar şi o direcţie clară. În timp ce gospodăriile din Ţările de Jos au redus, în medie, temperaturile ţintă cu 0,99 grade Celsius, comparativ cu situaţia din urmă cu un an, cele din Spania au redus temperaturile cu doar 0,29 grade Celsius.

În Marea Britanie, 79,6% dintre gospodăriile cu termostate inteligente Tado au setat termostatul mai jos iar în Norvegia, ţară cu bogate rezerve de gaze naturale, doar 47% dintre gospodării au făcut acelaşi lucru. Setările de temperatură în Norvegia au coborât cu 0,2 grade Celsius, până la 20,8 grade, în timp ce în Marea Britanie au fost reduse cu un grad, până la 18,3 grade Celsius.

În est, puține termostate inteligente

Tado are instalate aproximativ trei milioane de termostate inteligente însă se pot face comparaţii doar între acele termostate care au fost instalate în acelaşi loc timp de patru ani la rând. În consecinţă, doar aproximativ 10% din totalul termostatelor inteligente Tado pot fi utilizate la analiza comparativă a datelor.

Datele arată că există o influenţă care ţine de nivelul de avuţie al unei gospodării. În Europa Occidentală au fost instalate termostate inteligente într-o gamă variată de gospodării. Datele sunt mai puţin reprezentative în ţările din Europa de Est, unde gospodăriile cu termostate inteligente tind să fie cele mai bogate. De exemplu, în Bulgaria clienţii Tado au redus temperatura cu 0,28% în medie.

Uniunea Europeană importă 80% din necesarul său de gaze iar de asemenea gazele naturale reprezintă 22% din consumul total de energie al Europei şi asigură 32% din necesarul de energie al gospodăriilor europene.

Sursa foto: Pexels/ Ksenia Chernaya