Stiri

Cantitatea de deşeuri periculoase produse în UE a continuat să crească din 2004, în ciuda planurilor optimiste

8
min
18/1/2023

Cea mai bună metodă de combatere a deşeurilor periculoase este prevenirea în primul rând a producerii lor, care reprezintă o prioritate pentru UE din 1991.

În pofida acţiunii UE vizând reducerea generării lor, cantitatea de deşeuri periculoase produse în UE a continuat să crească din 2004, arată o analiză publicată luni de Curtea de Conturi Europeană.

Prevenirea, o prioritate doar formal

Documentul pune în lumină provocările actuale şi viitoare în abordarea problemei privind deşeurile periculoase: îmbunătăţirea clasificării, asigurarea trasabilităţii, creşterea gradului de reciclare şi combaterea traficului ilegal, care continuă să fie o afacere profitabilă.

"Generarea de deşeuri periculoase este în creştere, iar UE trebuie să rezolve această problemă. Modalităţile cele mai preferate de tratare a deşeurilor periculoase constau în reciclare şi valorificare energetică.

Eliminarea ar trebui să fie ultima soluţie utilizată. Cu toate acestea, peste 50% din deşeurile periculoase generate în UE sunt pur şi simplu eliminate. În această analiză, arătăm că prevenirea şi tratarea deşeurilor periculoase rămân o provocare, care prezintă însă şi oportunităţi", a declarat Eva Lindstrom, membra Curţii de Conturi Europene responsabilă de această analiză.

Mai poți citi: Vesela din plastic de unică folosinţă va fi interzisă în Anglia până la sfârşitul anului 2023

Cea mai bună metodă de combatere a deşeurilor periculoase este prevenirea în primul rând a producerii lor, care reprezintă o prioritate pentru UE din 1991.

Acţiunea UE s-a axat pe influenţarea modului în care operatorii economici proiectează şi fabrică produse, pe responsabilizarea poluatorilor pentru deşeurile lor şi pe o mai bună informare a consumatorilor. În pofida acestor iniţiative, cantitatea de deşeuri periculoase generate în UE nu este în scădere.

Registru european al deșeurilor

Deşeurile periculoase trebuie tratate de instalaţii de tratare specializate în conformitate cu norme şi cerinţe de siguranţă stricte.

Sarcina administrativă rezultată şi costurile mai mari pentru operatorii economici dau naştere riscului de trafic de deşeuri periculoase, prin care operatorii nu declară deşeurile generate ca fiind periculoase, ci le aruncă, în schimb, ilegal sau le expediază ilegal în alte locuri.

Auditorii subliniază că o clasificare şi o urmărire corespunzătoare a deşeurilor periculoase ar putea contribui la evitarea tratării lor inadecvate şi a "scurtăturilor" ilegale, însă observă că deşeurile periculoase sunt clasificate diferit în diversele state membre.

Potrivit auditorilor, Comisia Europeană ar trebui, la rândul ei, să îşi intensifice eforturile în vederea armonizării legislaţiei UE aplicabile. Alinierea registrelor electronice naţionale ale deşeurilor periculoase la viitorul registru european pentru expedierea deşeurilor ar putea ajuta la asigurarea unei urmăriri mai eficace a deşeurilor periculoase pe parcursul ciclului lor de viaţă.

Anual, 1,8 miliarde EUR din trafic

Deşeurile periculoase ar trebui, în mod ideal, să fie pregătite pentru reutilizare sau reciclate. Or, majoritatea deşeurilor periculoase nu se pretează la pregătirea pentru reutilizare şi reciclarea este limitată din cauza dificultăţilor tehnice şi a lipsei oportunităţilor pe piaţă pentru rezultatul reciclat. În această analiză, auditorii arată că ameliorarea tehnologiilor şi a capacităţii de reciclare ar putea oferi unele oportunităţi: de exemplu, valorificarea materiilor prime critice din aparate electronice şi din alte deşeuri ar veni în sprijinul autonomiei strategice a UE.

Traficul şi aruncarea ilegală de deşeuri periculoase continuă să fie afaceri profitabile: veniturile obţinute anual din aceasta sunt estimate la o valoare cuprinsă între 1,5 miliarde de euro şi 1,8 miliarde de euro numai pentru traficul de deşeuri periculoase. Detectarea, anchetele şi urmăririle penale sunt rare, iar sancţiunile sunt mici, comentează sursa citată.

Utilizarea digitalizării pentru a urmări mai bine deşeurile periculoase şi pentru a combate declaraţiile false şi un mecanism de sancţiuni mai disuasiv ar putea limita posibilităţile de trafic ilegal. Interzicerea tuturor expedierilor de deşeuri în vederea eliminării lor, pe care Comisia Europeană a propus-o în 2021, ar putea contribui şi mai mult la diminuarea traficului de deşeuri periculoase.

Sursa foto: PxHere