Stiri

Emisiile de CO2 din consumul de energie au crescut cu peste 6% în 2021

4
min
8/7/2022

Singurele două țări cu o scădere estimată a emisiilor de CO2 sunt Portugalia (-5,5%) și Finlanda (-1,5%).

În 2021, când majoritatea măsurilor de izolare a COVID-19 au fost ridicate de statele membre UE, emisiile de dioxid de carbon (CO2) din arderea combustibililor fosili în UE (în principal petrol și produse petroliere, gaze naturale, cărbune și turbă) au crescut cu 6,3 % comparativ cu anul precedent.

Creșterea emisiilor de CO2 s-a datorat în principal utilizării în creștere a combustibililor solizi fosili (care au contribuit la peste 50% din creștere).

Citește și: REPORTAJ Plaja sălbatică de la Corbu, afacere imobiliară avizată de guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării 

Combustibilii fosili lichizi au fost responsabili pentru peste 29% din creștere, în timp ce 21% pot fi atribuite gazelor naturale. Utilizarea redusă a turbei a atenuat ușor creșterea emisiilor de CO2.

Potrivit estimărilor Eurostat, emisiile de CO2 au crescut în 2021 în aproape toate statele membre ale UE, cu cea mai mare creștere în Bulgaria (+18,0%), urmată de Estonia (+13,1%), Slovacia (+11,4%) și Italia (+10,6% ).

Citește și: ANALIZĂ Editarea genelor plantelor, un mod inovativ și eficient de a răspunde exigențelor cauzate de schimbările climatice

Singurele două țări cu o scădere estimată a emisiilor de CO2 sunt Portugalia (-5,5%) și Finlanda (-1,5%).

Sursa foto: Wikimedia Commons