Stiri

Ministerul Mediului a dat derogare pentru împuşcarea a 13 urşi care creează probleme în Covasna

4
min
23/5/2022

În urmă cu un an se estima că în Covasna trăiesc circa 1.800 de urși.

Ministerul Mediului a emis o derogare pentru împuşcarea a 13 urşi care creează probleme în mai multe localităţi din judeţul Covasna, doi dintre aceştia fiind deja recoltaţi, a declarat directorul Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului, Gheorghe Neagu, informează Agerpres.

Potrivit acestuia, urşii s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani şi pun în pericol bunurile şi vieţile oamenilor, fiind estimată o populaţie de circa 1.800 de exemplare în judeţul Covasna.

Citește și: Cât poluează un avion pe ruta București - Cluj?

„Odată cu venirea primăverii, urşii au început să-şi reia activitatea şi au început să apară şi primele pagube, zonele vizate fiind Băţani, Baraolt, Turia şi Cernat unde la 2-3 zile avem cel puţin o pagubă.

Este pus în aplicare Ordinul 723 din 2022, prin care fiecare UAT a primit spre împuşcare urşii problemă (…) Judeţul Covasna a primit 13 urşi pe 11 UAT-uri. Primăvara aceasta s-au dat autorizaţiile de împuşcare şi deja s-au şi extras 2 exemplare problemă (…)

Citește și: Industria băuturilor se plânge că planurile Comisiei Europene afectează reciclarea sticlelor de plastic

Acum se face o evaluare pe fondurile cinegetice şi vom vedea la începutul lunii iunie cum stăm cu populaţia de urşi (…)

În urmă cu un an se estima că avem circa 1.800 de exemplare în judeţul Covasna. Foarte mult. Şi 1.600, şi 1.400 e mult, iar numărul creştere de la an la an. Şi anul acesta au fost observate ursoaice cu doi pui, preponderent doi urşi în ultima perioadă, deci sigur va creşte”, a declarat Gheorghe Neagu.

Sursa foto: Pixnio