Stiri

VIDEO Un plin pe zi pentru șase metri parcurși în București

6
min
27/12/2022

Indiferent de anotimp, există locuri în București unde consumul zilnic este de 8.000 de litri de carburant pe kilometru.

Consumul de carburant auto în București a ajuns la cote uluitoare. Potrivit inginerului Sorin Patiu de la Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică, sunt locuri în Capitală unde pe fiecare metru liniar, în medie zilnică, se consumă opt litri de carburant. Da, pentru doar un singur metru liniar de parcurs.

„Dopurile” poluării masive

Iarna, consumul este și mai mare pentru că, cel puțin la pornire, motorul este rece și este nevoie de mai mult combustibil pentru a-l încălzi. Mai mult, cum aproape toți cei care dețin autoturisme le folosesc pentru a evita frigul și intemperiile, aglomerația este foarte mare și carburantul se consumă mai degrabă staționar.

Dar, indiferent de anotimp, există locuri în București unde consumul zilnic este de 8.000 de litri de carburant pe kilometru. Sau opt litri pe metru liniar. Sau un rezervor de 50 de litri la fiecare șase metri de drum parcurși.

Un astfel de loc este intrarea pe bulevardul Iuliu Maniu dinspre autostrada A1, unde se creează „dopuri” care sunt depășite în zeci de minute sau mult peste o oră. Dar, multe ore pe zi, în special dimineața și după-amiaza spre seară, astfel de „dopuri” se întâlnesc în mai tot orașul.

Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică nu deține date decât despre centura Bucureștiului și câteva mari intrări în oraș în ce privește consumul de carburant auto, dar o extrapolare pornind de la datele din zone negre precum Iuliu Maniu arată foarte clar cât de jos a ajuns Bucureștiul în privința poluării.

Sursa foto&video: Greennews.ro