Stiri

După deschiderea unei stații de sortare, peste 30% din deșeurile din municipiul Arad sunt reciclate

7
min
20/6/2022

La deponeul ecologic de lângă Arad au ajuns circa 23% dintre deşeurile colectate de la populaţie, adică aproximativ 1.200 de tone.

O treime din deşeurile colectate de la populaţie în municipiul Arad ajung să fie reciclate după redeschiderea, în urmă cu un an şi jumătate, a staţiei de sortate. Înainte de deschiderea acesteia doar 1,1% din deşeuri erau reciclate.

Reprezentanţii Primăriei Arad şi ai Staţiei de sortare a deşeurilor au declarat vineri, pentru agenția Agerpres, că de la redeschiderea unităţii, în ianuarie 2021, aici au ajuns aproximativ 5.000 de tone de deşeuri colectate din municipiu, iar o treime dintre acestea au fost valorificate către centrele de reciclare.

Citește și: REPORTAJ Parcul Cișmigiu, amenajat de peisagistul grădinilor imperiale de la Viena, abandonat de autorități 

Cea mai mare parte a deşeurilor colectate de la populaţie nu au putut fi reciclate, iar 41,5% (circa 2.100 de tone) au fost materii contaminate care nu puteau fi refolosite şi au fost transferate pentru "coincinerare" la o companie specializată din Bihor, care le-a folosit ca post de combustibil la o fabrică de ciment.

La deponeul ecologic de lângă Arad au ajuns circa 23% dintre deşeurile colectate de la populaţie, adică aproximativ 1.200 de tone.

Sursa foto: Primăria Arad

În total, de la redeschiderea staţiei, aici au ajuns peste 10.000 de tone de deşeuri colectate atât din municipiu, cât şi din alte localităţi, iar circa 43% dintre acestea au fost reciclate, 36% au mers la "coincinerare", iar restul au ajuns la deponeul ecologic.

Staţia de sortare a deşeurilor din municipiul Arad a fost inaugurată în 2007, după o investiţie privată de 1,5 milioane de euro. Din aprilie 2018 nu a mai funcţionat, pentru că expirase contractul cu operatorul privat.

Unitatea a fost introdusă în domeniul public al municipiului Arad, dar administraţia locală nu a reuşit să o dea spre operare altui agent economic, ulterior activitatea de sortare a deşeurilor şi staţia fiind atribuite Recons SA, o societate a municipalităţii.

Citește și: A apărut o nouă formă de poluare numită plastitar: amestecul de gudron și microplastice

Staţia a fost repusă în funcţiune în ianuarie 2021, după ce a fost retehnologizată cu o finanţare de 5,6 milioane de lei, asigurată din bugetul local.

În 2019, când staţia nu funcţiona, Garda de Mediu Arad constatase că doar 1,1% din deşeurile colectate erau reciclate în municipiu, deşi ţinta din acel an era de 45%.

Sursa foto: Primăria Arad