Stiri

Dunărea, debit dublu față de media lunii ianuarie, pot fi atinse cotele de inundații

5
min
26/1/2023

Media multianuală a debitului fluviului Dunărea, în luna ianuarie, este de 4.950 mc/secundă.

Debitul Dunării se situa, miercuri, peste media multianuală a lunii ianuarie, la valoarea de 9.300 mc/secundă, iar în următoarele zile va înregistra o scădere până la 8.600 mc/secundă, relevă prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Debite peste cotele de atenție

Media multianuală a debitului fluviului Dunărea, în luna ianuarie, este de 4.950 mc/secundă.

Potrivit hidrologilor, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere, cu excepţia ultimelor trei zile ale lunii, când vor fi în scădere pe sectorul Gruia - Bechet.
La sfârşitul lunii ianuarie, nivelurile se vor situa în jurul celor corespunzătoare Fazei I de apărare la staţia hidrometrică Zimnicea, în judeţul Teleorman. În acest context, specialiştii menţionează că sectorul Dunării situat în aval de Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire.

Mai poți citi: Studiu alarmant: Aparatele de gătit cu gaz pot fi mai nocive pentru sănătate decât traiul într-un oraș poluat

Totodată, pe baza informaţiilor actuale, nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite, ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară urmărirea atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi respectiv a comportării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.

În ceea ce priveşte prognoza hidrologică a râurilor, în următoarele zile se vor menţine peste Cotele de atenţie, dar în scădere, pe cursurile inferioare ale Turului şi Crasnei (sectoare îndiguite), în judeţul Satu Mare, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior.

INHGA subliniază că ultimele zile ale lunii ianuarie vor fi marcate de posibile creşteri ale nivelurilor şi debitelor pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din nordul, centrul şi vestul ţării, declanşate de precipitaţiile lichide prognozate, cedarea apei din stratul de zăpadă şi propagare.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Szodorai Imre/ CC BY 3.0