Stiri

Două OUG privind depozitarea deșeurilor și gestionare a ambalajelor închid două cazuri de notificare la adresa României

4
min
17/8/2021

Ministrul Mediului: Nu va mai exista nici o posibilitate să se desfăşoare activitate de salubrizare altfel decât prin colectare pe patru fracţii.

"Am prezentat în şedinţa de Guvern două Ordonanţe simple: una privind depozitarea deşeurilor şi o alta privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Ambele acte normative transpun Directive europene. În ambele situaţii România a fost pusă în întârziere de anul trecut. Prin aprobarea lor am închis practic două cazuri de notificare la adresa României, de punere în întârziere. Săptămâna viitoare închidem şi al treilea caz de punere în întârziere, prin Ordonanţă de urgenţă, pe regimul deşeurilor", a spus Tánczos.

Cele două acte normative prevăd o serie de restricţii, în primul rând privind eliminarea prin depozitare a deşeurilor, atât industriale cât și municipale. Se doreşte reducerea cantităţilor depozitate, creşterea procentului de reciclare sau de valorificare energetică. „Cea mai importantă ţintă la nivelul UE pentru 2030, este de 10% depozitare, din total deşeuri municipale colectate. Este o provocare uriaşă pentru unităţile administrativ-teritoriale. Ştim foarte bine că tot ce înseamnă implementarea legislaţiei privind gestionarea deşeurilor municipale este în sarcina autorităţilor publice locale, chiar dacă infringementul vine pe Ministerul Mediului. România trebuie să găsească soluţii să gestioneze atât impactul economic, adică dezvoltare de capacităţi de reciclare, dezvoltare de capacităţi de preluare, de transport, de sortare, cât şi partea socială care va veni, de foarte multe ori, odată cu preţurile de energie electrică sau preţurile de servicii de salubritate, de exemplu", a dezvoltat ministrul.

Ministrul Mediului a ținut să sublinieze și strânsa colaborare cu Ministerul de Interne şi Poliţia de Frontieră pentru controalele de la frontieră privind constatarea infracţiunilor pe domeniul gestionării deşeurilor: "Tot ce s-a văzut în spaţiul public, toate constatările, toate identificările de transporturi de deşeuri sau de substanţe care au intrat sau încercau să intre pe teritoriul României au fost depistate în urma unor analize de risc care au fost derulate de Vamă, de Poliţia de Frontieră şi astfel am ajuns la identificarea acestor transporturi. În paralel, instituţiile abilitate ale statului identifică acele mecanisme, metode prin care atât agenţii economici din România, cât şi alţi agenţi economici încearcă să eludeze legea şi încearcă să transforme depozitarea temporară sau transporturi de materiale cu scop de reciclare într-un fenomen de transbordare a acestora din alte state membre pe teritoriul României. Aceste încercări vor fi descurajate. Agenţii economici sunt identificaţi săptămână de săptămână şi fenomenul va fi sub control cu ajutorul Ministerului de Interne şi organelor de specialitate care investighează asemenea fapte, de foarte multe ori penale", a completat Tánczos.

Ministrul a promis și că săptămâna viitoare va fi aprobată o Ordonanţă de Urgenţă ce va aduce modificări majore și pe colectarea separată.

"Ordonanţa de Urgenţă care va intra săptămâna viitoare în şedinţa de Guvern va veni cu o modificare substanţială în ceea ce priveşte colectarea separată. Astăzi, legea permite ca în anumite situaţii colectarea separată să nu se facă pe patru fracţii. Deşi am avut propuneri să păstrăm această excepţie de la regulă, noi, Ministerul Mediului, suntem ferm convinşi că doar printr-o legiferare foarte clară şi sancţiuni aspre putem obliga atât autorităţile publice locale, cât şi companiile prestatoare de servicii de salubritate să respecte această regulă. Nu va mai exista nici o posibilitate ca autoritatea publică locală să desfăşoare activitate de salubrizare altfel decât prin colectare pe patru fracţii - a hârtiei, a plasticului, a sticlei şi adeşeurilor menajere care nu fac parte din primele trei categorii. De asemenea, implementăm prin această Ordonanţă de Urgenţă principiile privind utilizarea instrumentelor economice în scopul de a orienta procesul de gestionare şi de a reduce cantitatea depozitată, majorarea obiectivelor de deviere de la groapă, noi cerinţe operaţionale pentru schemele de răspundere extinsă a producătorilor. Un principiu foarte important este şi informarea consumatorilor", a adăugat ministrul de resort.

Conform datelor prezentate de ministrul Mediului, la ora actuală, România ar trebui să mai închidă 44 de depozite de deşeuri neconforme.

"Tot în şedinţa de astăzi am transferat două suprafeţe de teren din administrarea unităţii administrativ-teritoriale Suplacu de Barcău din Bihor la AFM. Sunt două platforme de depozitare de deşeuri care vor fi închise din fondurile AFM, folosind şi fonduri europene. Rămân în continuare 44 de depozite care trebuie închise în România. Nouă dintre ele sunt deja pe contractul de finanţare pe fonduri europene, 25 sunt platforme industriale care zeci de ani au fost neglijate, nu sunt închise, nu sunt gestionate şi căutăm soluţia exproprierii şi transferului dreptului de proprietate asupra acestor suprafeţede teren la AFM sau la alte instituţii pentru a le închide", a afirmat Tánczos.