Stiri

Temperatură record pentru oceanele planetei

2
min
15/9/2023

Oceanele planetei au atins un nou record săptămâna trecută, fapt ce prezintă o „ameninţare imediată”, potrivit experților de mediu.

de Ingrid C.

Temperatura înregistrată la suprafaţa oceanelor „a atins 20,96 grade Celsius pe 30 iulie 2023”, potrivit bazei de date ERA5, în contextul în care „precedentul record era de 20,95 grade Celsius şi fusese stabilit în martie 2016”, a spus un purtător de cuvânt al observatorului european Copernicus, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Valul de căldură oceanică reprezintă o ameninţare imediată pentru o parte a vieţii marine. Vedem deja semnale de albire a coralilor din Florida, care sunt o consecinţă directă, iar eu mă aştept şi la alte consecinţe negative”, a spus Piers Forster, cercetător în schimbări climatice la Universitatea Leeds din Marea Britanie.

Pe 26 iulie, Atlanticul de Nord a atins o temperatură medie şocantă, de 24,9 grade , potrivit datelor Agenţiei Naţionale Oceanică şi Atmosferică din Statele Unite (NOAA). Atlanticul de Nord este un punct de observare simbolic pentru încălzirea oceanelor de pe planeta noastră, sub efectul schimbărilor climatice provocate de gazele cu efect de seră.

Dar nici Marea Mediterană a fost mai prejos. Câteva zile mai târziu a învins recordul de căldură zilnică, înregistrând o temperatură medie de 28,71 grade Celsius, potrivit principalului centru spaniol de cercetări maritime.

Foto: Freepik