Stiri

O maladie misterioasă ucide coralii din Thailanda

5
min
29/12/2022

Mari pete galbene acoperă porţiuni din recifele de corali, victime ale unei bacterii ucigaşe.

O maladie misterioasă distruge coralii din Golful Thailandei, reprezentând o veritabilă enigmă pentru oamenii de ştiinţă rămaşi fără soluţii şi, totodată, o ameninţare pentru economia locală, informează AFP.

"Nu am văzut niciodată aşa ceva în trecut", a declarat specialista în oceanologie Lalita Putchim, după o scufundare în apele din largul insulei Samae San, aflată la sud-est de Bangkok.

Mari pete galbene acoperă porţiuni din recifele de corali, victime ale unei bacterii ucigaşe care, până acum, scutise acest colţ de lume extrem de apreciat de pasionaţii de scufundări marine.

Răspândirea acestei boli, denumită "maladia dungilor galbene", reperată în provincia Chonburi din sud-estul ţării pentru prima dată în 2021, le-a reamintit experţilor thailandezi de fragilitatea biodiversităţii marine a ţării lor, expusă la dereglările climatice.

În această regiune turistică, între insulele Samae şi Pattaya, oamenii de ştiinţă au găsit urmele unor corali morţi într-o zonă de peste 2 kilometri pătraţi, a explicat Lalita Putchim, care lucrează pentru Departamentul de resurse marine şi costiere, aflat sub autoritatea Ministerului pentru Resurse Naturale şi al Mediului.

Ecologiștii dau vina pe pescuitul excesiv

Răspândirea fulgerătoare a bolii îi îngrijorează cu atât mai mult pe cercetători cu cât niciun tratament nu este deocamdată cunoscut pentru a elimina acea bacterie, observată pentru prima dată în Florida în anii 1990.

Rămân fără răspuns şi alte întrebări despre sosirea în Thailanda a maladiei, care ar putea fi asociată cu pescuitul excesiv, poluarea şi încălzirea apei marine, care fragilizează structura coralilor, potrivit experţilor în domeniu.

Apărătorii mediului şi-au organizat riposta pe teren, prin scufundări realizate pentru a repera şi a colecta corali bolnavi, precum şi în laboratoare, unde oamenii de ştiinţă încearcă să descifreze misterele acestei bacterii.

Sursa foto: PxHere